Wandelen steeds populairder in coronatijden: maar kijk goed uit!

23 jul 2021 Letselschaderecht Ine Dilven

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Graag had ik ‘m dit jaar weer gelopen, de Nijmeegse Vierdaagse. Veel mensen die net als ik verslaafd zijn aan dit fenomeen, lopen dit jaar een alternatieve vierdaagse. Voor mij is dit de Utrechtse Heuvelrugvierdaagse. Heerlijk is het om door de bossen te lopen en al wandelend tussen de bomen door te turen in de hoop een hertje te spotten.

Zo’n hertje is prachtig om te zien, maar het blijft wel belangrijk om te kijken waar je loopt. Iedereen weet dat bos of heide een onverharde ondergrond heeft met hier en daar kuilen, opgekomen boomstronken en wortels en dat er sprake kan zijn van laaghangende (of zelfs vallende) takken.

Wat als je struikelt over opgekomen wortels op een wandelpad? Of als je je verstapt in een kuil? Kun je dan je schade vergoed krijgen? En bij wie moet je dan aankloppen? Ik vertel je er meer over in dit blog.

Wie is aansprakelijk?

Ook bomen hebben een eigenaar. Ze zijn namelijk van de eigenaar van de grond waarop ze staan. Je kunt de eigenaar van het gebied waar je loopt dus aansprakelijk stellen. Maar wanneer is de eigenaar aansprakelijk?

Zorgplicht

De eigenaar moet voor het onderhoud van de bomen en de grond  zorgen. Dit is de zorgplicht van de eigenaar. Onder de zorgplicht valt ook de inrichting van het gebied. De eigenaar die een wandel-, ruiter- of mountainbikepad in een bos aanlegt, moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat er zo min mogelijk kans op botsingen is.

Onderzoeksplicht

Ook moet de eigenaar regelmatig controleren op zichtbare gebreken en deze verder inspecteren als daar aanleiding toe is. Dat is de onderzoeksplicht van de eigenaar. Deze plicht is groter op plaatsen waar veel bezoekers komen omdat daar de kans op schade het grootst is.

Waarschuwingsplicht

Als er sprake is van mogelijk gevaar voor publiek, dan moet de eigenaar maatregelen nemen door bijvoorbeeld een gebied af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld nu aan de hand met de 4e dag van de vierdaagse waar ik aan deelneem. De deelnemers zijn als volgt geïnformeerd: Het noodweer van vrijdag 18 juni heeft tot ongekende schade geleid in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug rond Leersum. Ook het Leersumse Veld is zwaar getroffen. Duizenden bomen zijn omgewaaid en op een aantal plekken liggen complete bospercelen plat. De boswachters van Staatsbosbeheer waarschuwen: “Blijf uit de buurt, het is hier levensgevaarlijk!”

Veel takken en boomkruinen in dit gebied hangen los en veel bomen zijn instabiel of staan op omvallen. Het gebied is de komende tijd afgesloten voor publiek. Bij de circa 50 belangrijkste in- en uitgangen zijn dranghekken neergezet met een bord ‘verboden toegang’. Hier zullen boetes worden uitgedeeld aan mensen die dit verbod negeren.

Met dit bericht, gecombineerd met de geplaatste dranghekken en borden, voldoet de eigenaar waarschijnlijk aan zijn waarschuwingsplicht.

De beoordeling van de rechter

Een rechter zal bij de beoordeling van de aansprakelijkheid niet alleen kijken of aan de genoemde verplichtingen is voldaan, maar ook in hoeverre de schade voorzienbaar was en in hoeverre het bezwaarlijk was om maatregelen te nemen. Aansprakelijkheid voor schade door eigen onoplettendheid zal de rechter dan ook afwijzen als de eigenaar aan zijn verplichtingen heeft voldaan en het eventueel niet nemen van maatregelen hem niet kan worden verweten. Bezoekers van een natuurgebied zijn in beginsel immers zelf verantwoordelijk voor hun gedrag. Daarom een advies van mijn kant: geniet van het moois om je heen, maar blijf alert!

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen? Neem contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie Letselschaderecht. 

Contact opnemen

Over de blogger
Ine Dilven

Ine werkt sinds 2002 bij AK advocaten. Ze begon op de sectie ondernemingsrecht, waar ze veel heeft geprocedeerd en onderhandelingservaring heeft opgedaan. Ook hield Ine zich toen al bezig met het aansprakelijkheidsrecht en het strafrecht.

Meer artikelen van Ine Dilven
Ine Dilven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.