Wat te doen na een bijtincident met een hond?

27 aug 2019 Letselschaderecht Naomi Vermue

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Het was recentelijk in het nieuws. Een bijtincident waarbij door drie honden ernstig letsel is toegebracht. Volgens een schatting zijn er in Nederland jaarlijks 150.000 bijtincidenten door honden. Een derde van alle bijtincidenten leidt tot ernstig letsel. Onlangs kwam ik nog in contact met een slachtoffer van een bijtincident door een hond. Hij wandelde in het bos met zijn eigen viervoeter toen een andere hond kwam aangerend en hem in zijn hand beet. In dit blog vertel ik wat te doen na een bijtincident door een hond.

De hondenbezitter is vrijwel altijd aansprakelijk

Volgens de wet komt schade die is aangericht door een hond voor risico van de bezitter van de hond. De hondenbezitter hoeft zelf geen schuld te hebben aan het bijtincident.

Wissel gegevens uit

Heb je (letsel)schade door een hond? Wissel in dat geval gegevens uit met de persoon die met de hond is. Neem daarbij geen genoegen met een telefoonnummer. Zo voorkom je dat deze persoon later ineens onbereikbaar is. Vraag om de naam en adresgegevens. Eventueel kun je deze persoon vragen een identiteitsbewijs te laten zien. Wanneer iemand zegt dat de hond niet zijn of haar hond is, noteer dan toch alle gegevens. Vraag daarnaast om de gegevens van de eigenaar van de hond. Op deze manier is de kans het grootst dat je een partij kan aanspreken voor jouw schade.

De hoogte van (letsel)schade na een hondenbeet kan snel oplopen

Gelukkig leiden niet alle bijtincidenten tot ernstig letsel. Dat betekent niet dat je geen kosten maakt. De schade na een hondenbeet kan bijvoorbeeld bestaan uit:

  • Medische kosten: na de hondenbeet bestaat de kans dat je een tetanusprik nodig hebt;
  • Kledingschade: de hond bijt in je arm en daarbij je trui kapot;
  • Verlies aan verdienvermogen: door een ontsteking van de wond moet je je ziek melden op je werk;
  • ImmateriĆ«le schade: je houdt een litteken over aan de hondenbeet.

De hoogte van de schade kan dus al snel oplopen. Vaak wordt dat pas later duidelijk. Het slachtoffer waarmee ik onlangs in contact kwam, moet binnenkort naar een plastisch chirurg. Dit had hij direct na de beet totaal niet verwacht. Ook als het allemaal wel mee lijkt te vallen, is het dus erg verstandig om gegevens uit te wisselen.

Stel de hondenbezitter aansprakelijk

Het is erg belangrijk om de hondenbezitter aansprakelijk te stellen voor jouw schade. Daarna kan de hondenbezitter de schade melden op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt dit het beste vooraf met elkaar afspreken. Het regelen van de schade hoeft dan niet meer dan een verzekeringskwestie te zijn.

Weigert de hondenbezitter mee te werken?

Soms weigert een hondenbezitter om een melding te maken op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering of blijkt deze persoon geen aansprakelijkheidsverzekering te hebben. In beide gevallen blijft de hondenbezitter aansprakelijk. De schade moet in dat geval uit eigen zak betaald worden.

In alle gevallen is het noodzakelijk om de hondenbezitter een officiƫle aansprakelijkstelling te sturen. Indien je daar hulp bij nodig hebt, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Neem contact met ons en wij helpen je graag.

Over de blogger
Naomi Vermue

Naomi werkt vanaf maart 2019 bij de sectie Letselschade van AK Advocaten, sinds februari 2020 als advocaat. Voordat zij bij ons kantoor kwam werkte Naomi een aantal jaar bij een rechtsbijstandverzekeraar.

Meer artikelen van Naomi Vermue
Naomi-Jurcka

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.