Welke schade kan je vergoed krijgen in een letselschadezaak?

24 feb 2020 Letselschaderecht Naomi Vermue

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Met welke vormen van schade kan je te maken krijgen bij lichamelijk en/of geestelijk letsel? Het antwoord op deze vraag is in iedere letselschadezaak anders. Een recente uitspraak van de rechtbank Limburg is daar een goed voorbeeld van. In dit blog lees je over die uitspraak.

Taalprobleem

Een minderjarig meisje wordt het slachtoffer van een ernstig verkeersongeluk. Zij loopt daardoor ernstig letsel op. In de letselschadezaak die volgt, treden de ouders van het meisje namens haar op. De ouders schakelen een advocaat in. Er is alleen een probleem. De ouders van het meisje beheersen de Nederlandse taal nauwelijks. Daarom treedt de oudste broer van het meisje op als tolk/vertaler.

Schade in de vorm van hulp van een tolk/vertaler

De broer van het slachtoffer heeft ruim 5,5 jaar geholpen bij de communicatie tussen zijn ouders en de advocaat. Gedurende die tijd heeft hij daarvoor reis- en telefoonkosten gemaakt. Daarnaast heeft hij veel tijd moeten besteden aan zijn optreden als tolk/vertaler. De aansprakelijke verzekeringsmaatschappij wordt gevraagd de kosten en werkzaamheden van de broer van het slachtoffer te vergoeden. De verzekeringsmaatschappij weigert dat. Er volgt een (deelgeschil)procedure.

Verplaatste schade?

De verzekeringsmaatschappij voert aan dat de kosten niet zijn gemaakt door het slachtoffer, maar door een derde. De vraag die volgt is of er sprake is van ‘verplaatste schade’. Het komt namelijk regelmatig voor dat een derde kosten maakt voor een slachtoffer. Een simpel voorbeeld is de ziekenhuisrekening die iemand anders voor het slachtoffer betaalt. Deze kosten had het slachtoffer zelf kunnen claimen als het slachtoffer deze kosten zelf had betaald. Artikel 6:107 van het Burgerlijk Wetboek regelt dat het slachtoffer in zo’n geval een vergoeding kan vorderen voor de kosten die zijn gemaakt door deze derde.

De verzekeringsmaatschappij moet de kosten vergoeden

De rechtbank ziet de kosten en werkzaamheden van de broer als verplaatste schade in de zin van artikel 6:107 van het Burgerlijk Wetboek. Als het slachtoffer meerderjarig was geweest en de Nederlandse taal onvoldoende machtig was geweest, dan had zij immers ook hulp van een tolk/vertaler nodig gehad. In dat geval had zij de kosten zelf gemaakt en had zij de kosten vergoed moeten krijgen. Conclusie: de verzekeringsmaatschappij moet de kosten en werkzaamheden van de broer vergoeden.

Geen professioneel tolk/vertaler

De broer van het slachtoffer is overigens geen professioneel tolk/vertaler. Dat vond de rechtbank geen probleem. De rechtbank vond het juist redelijk dat de ouders hun eigen zoon als tolk/vertaler inschakelden. De ouders hebben op die manier namelijk kosten bespaard. De inschakeling van een professioneel tolk/vertaler was veel kostbaarder geweest. Dit is relevant, omdat op ieder slachtoffer de verplichting rust om zijn schade te beperken. Aan het niet-nakomen van de zogenaamde schadebeperkingsplicht kunnen consequenties worden verbonden. Dat was in deze zaak dus niet aan de orde.

Vragen?

Heb je zelf letselschade en weet je niet welke kosten je vergoed kan krijgen? Neem gerust contact met mij of één van mijn collega’s op. Wij denken graag met jou mee.

Over de blogger
Naomi Vermue

Naomi werkt vanaf maart 2019 bij de sectie Letselschade van AK Advocaten, sinds februari 2020 als advocaat. Voordat zij bij ons kantoor kwam werkte Naomi een aantal jaar bij een rechtsbijstandverzekeraar.

Meer artikelen van Naomi Vermue
Naomi-Jurcka

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.