Stress op de werkvloer: je werkgever aanspreken voor een burn-out?

10 nov 2014 Letselschaderecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Vorige week was het de ‘Week van de Werkstress’. Dat zette mij aan het denken: zeker vijf mensen in mijn directe omgeving zijn ziek door stress op het werk. Een zoektocht op internet leerde mij dat een derde van het werk gerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer één.

Meer openheid over werkstress

Lange tijd was het taboe om over stress op het werk te praten: “Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan”. Toch zie ik om mij heen verandering. Veel vriendinnen gaan op yoga, overal zie ik cursussen over mindfullness en ‘bewust leven’ is weer helemaal van nu. Ook de overheid is gespitst op werkstress. Uitval door werkstress kost de overheid namelijk veel geld. In 2005 werden de maatschappelijke kosten, veroorzaakt door werkstress, geschat op vier miljard euro. Met de ‘Week van de Werkstress’ heeft minister Asscher mensen bewust willen maken van de gevaren van stress.

Verantwoordelijkheid van de werkgever bij werkstress

Naast de werknemer heeft ook de werkgever een verantwoordelijkheid om stress op het werk beheersbaar te houden. Als duidelijk is dat een bepaalde werksituatie dermate veel stress oplevert, dat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, moet de werkgever maatregelen nemen.

Schadevergoeding claimen bij een burn-out

Zit je thuis met een burn-out en wil je schadevergoeding claimen bij (de aansprakelijkheidsverzekeraar van) je werkgever? Dan moet je als werknemer kunnen bewijzen dat de burn-out is ontstaan door het werk. Belangrijke vragen zijn: Werkte je structureel veel over? Was er een andere aantoonbare reden voor het ontstaan van de burn-out? Speelden factoren buiten het werk een rol bij het ontstaan van de burn-out? Een andere belangrijke vraag is of je werkgever op de hoogte was van het feit dat je tegen je grenzen aanliep. Je werkgever kan natuurlijk niets ondernemen als hij niet weet dat het stresslevel te hoog is. Van de werkgever wordt hierin wel een actieve houding verwacht. Ook indien je geen melding hebt gemaakt van je klachten, maar de werkgever dit op grond van signalen van de werkvloer en de werkomstandigheden had kunnen weten, moet de werkgever maatregelen nemen. Ik vind het een goed initiatief van minister Asscher om stress op de werkvloer bespreekbaar te maken. Heb je als gevolg van stress op het werk een burn-out opgelopen en ben je van mening dat je werkgever onvoldoende heeft gedaan om een burn-out te voorkomen? Dan kun je bij ons terecht voor advies.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.