Werkgever niet aansprakelijk voor beroerte werknemer

26 jan 2021 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Op 7 januari 2021 schreef mijn collega mr. Margot de Wit een blog over werkgeversaansprakelijkheid. In dit blog legt zij uit wanneer een werkgever aansprakelijk is. Werkgeversaansprakelijkheid gaat ver; een werkgever ontkomt niet snel aan aansprakelijkheid.  

Op 8 december 2020 heeft het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch een uitspraak gedaan in een zaak waarin is geoordeeld dat de werkgever niet aansprakelijk is. In deze zaak was geen sprake van een “klassiek” arbeidsongeval, maar van een bijzondere situatie.

Wat is er gebeurd?

De werknemer was, voordat hij naar zijn werk ging, op controle geweest bij de tandarts. Toen hij op het werk aankwam, heeft hij verschillende overleggen gevoerd en later op de ochtend heeft de werknemer de bedrijfsarts bezocht voor het zetten van een DKTP-vaccinatie. Daarna is hij gaan lunchen.

Kort na de lunch vroeg de leidinggevende van de werknemer of hij zich wel goed voelde, omdat hij zich anders gedroeg dan normaal en niet goed te verstaan was. De leidinggevende vroeg de werknemer of hij niet beter naar huis kon gaan. Toen de leidinggevende dit voor de tweede keer vroeg is de werknemer vertrokken.

De leidinggevende heeft bij de bedrijfsarts nagevraagd of de werknemer last kon hebben van de vaccinatie in combinatie met het tandartsbezoek. De bedrijfsarts zag geen verband en adviseerde de werknemer te vertellen dat hij zijn huisarts moest bellen. Ruim een half uur nadat de werknemer was vertrokken heeft de werkgever nog telefonisch contact met hem gehad.

Aan het einde van de middag trof de vrouw van de werknemer hem thuis aan. Hij was verward. Zij heeft toen contact gelegd met de leidinggevende, die haar vertelde wat er was gebeurd. De vrouw van de werknemer heeft vervolgens de huisartsenpost gebeld. Een arts en verpleegkundige hebben de werknemer thuis bezocht en met de ambulance laten ophalen. In het ziekenhuis aangekomen bleek dat de werknemer een beroerte had.

De werknemer stelt zijn werkgever aansprakelijk

De werknemer heeft zijn werkgever aansprakelijk gesteld voor de schade die hij lijdt als gevolg van de beroerte. De werknemer vindt dat de werkgever hem niet naar huis had mogen sturen. In plaats daarvan had de werkgever meteen medische hulp moeten inschakelen. 

De rechtbank Limburg heeft geoordeeld dat de werkgever niet aansprakelijk is. De werknemer is in beroep gegaan bij het hof.

Gerechtshof: werkgever niet aansprakelijk

Aan de hand van verschillende getuigenverklaringen heeft het hof eerst vastgesteld welke (uiterlijke) kenmerken de werknemer vertoonde toen zijn leidinggevende hem vroeg of hij niet beter naar huis kon gaan. 

Vast is komen te staan:

  • dat de werknemer een dikke wang had en dat zijn collega’s geen reden hadden om te twijfelen aan een verband met het bezoek aan de tandarts;
  • dat de werknemer tijdens de lunch en daarna wat afwezig was en niet goed uit zijn woorden kwam;
  • dat de notitie die de werknemer op het werk maakte van een telefoongesprek niet goed te lezen was.

Volgens het hof was het aandringen om naar huis te gaan niet in strijd met goed werkgeverschap. Gelet op de omstandigheden had de werkgever niet direct medische hulp moeten inschakelen. De werkgever heeft volgens het hof niet de plicht om steeds een arts te raadplegen voordat een zieke werknemer naar huis mag worden gestuurd. Dit is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de werknemer en bovendien kan de werkgever de werknemer niet verplichten om zich door een arts te laten onderzoeken.

Tot slot

In dit geval was de werkgever niet aansprakelijk, maar zoals eerder opgemerkt heeft een werkgever vergaande verplichtingen en ontkomt een werkgever niet snel aan aansprakelijkheid. Heb jij een ongeval gehad op de werkvloer en wil jij de schade vergoed krijgen van de werkgever? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.