Werkgevers opgelet: u heeft een verhaalsrecht!

07 jul 2016 Nieuwsbrief Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Stel, uw werknemer raakt arbeidsongeschikt door een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is. Als werkgever lijdt u dan ook schade. Op grond van de wet bent u verplicht om 104 weken het loon door te betalen en daar blijft het vaak niet bij. U moet vervanging regelen en bent verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemer. En dan loopt u ook nog omzet mis omdat uw werknemer een echte acquisitietijger is! Kortom, voor u als werkgever kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

Verhaalsrecht: wat houdt dit in?

Een werkgever kan zijn schade (deels) verhalen op diegene die verantwoordelijk is voor de arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Zo kan het nettoloon (dus niet het brutoloon) worden gevorderd. Daarnaast kan de werkgever de re-integratiekosten vorderen, mits deze kosten redelijk zijn. Let wel: de werkgever kan alleen de schade vorderen die de werknemer zelf ook had kunnen vorderen. Eventuele bedrijfsschade - denk aan kosten voor vervangende arbeid en gemiste omzet - komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. Wij merken in de praktijk dat veel werkgevers vaak al hoofdpijn krijgen bij de gedachte dat één van zijn (beste) werknemers langdurig uitvalt door toedoen van een ander. Doet deze situatie zich voor, dan wordt de schade vaak voor lief genomen. Men heeft de handen al vol aan het opnieuw inrichten van de bedrijfsvoering. Jammer, want het verhaalsrecht (ook wel regresrecht) biedt in veel gevallen de mogelijkheid om een deel van de schade op de aansprakelijke partij te verhalen. Dat zorgt weer voor minder kopzorgen. Ons advies aan alle werkgevers: legt u zich hier dus niet te snel bij neer!

Voorbeelddocumenten*

Op onze website staat een voorbeeldbrief van een aansprakelijkstelling. Dit is een brief die de werkgever kan versturen aan de partij die aansprakelijk is voor de arbeidsongeschiktheid van de werknemer. In deze brief wordt verwezen naar een inlichtingenformulier, waarop de werkgever gegevens kan invullen over de geleden schade. Heeft u een werknemer die arbeidsongeschikt is door toedoen van een derde? Neemt u dan vooral contact met ons op, wij bespreken graag samen met u de mogelijkheden. *LET OP: Het betreffen vereenvoudigde modellen en het gebruik hiervan geschiedt geheel voor eigen rekening en risico.
Fotolia | © Gajus

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Eén reactie op “Werkgevers opgelet: u heeft een verhaalsrecht!”

  1. Is het dan zo dat de andere partij de vergoeding betaald aan de werknemer die op dat moment niet kan werken, of een deel van het salaris moet betalen van de nieuwe werknemer?
    Waar is dit precies op gebaseerd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.