De voorjaarsvakanties zijn weer begonnen. Massaal trekken we naar wintersportgebieden als Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland. Maar zijn wij wel goed verzekerd? In dit blog noem ik vijf zaken waarop je moet letten bij het afsluiten van een wintersportverzekering. Als je dan onderuit gaat, kun je als het goed is de bijbehorende kosten bij de verzekeraar indienen.
Mijn collega Anouk Dekker gaat
in haar blog in op de zaken waar je rekening mee moet houden na een ski-ongeluk waarbij een ander als schuldige is aan te wijzen.
1. Hoogte premie en eigen risico bij afsluiten van een wintersportverzekering
De wintersportverzekering is vaak een extra module die je kunt afsluiten bij jouw reisverzekering. Daarbij zijn de premies niet hoog, maar de hoogte van de premies kunnen wel van elkaar verschillen. Bijna iedere verzekering hanteert een eigen risico. Bij een ongeval ben je het eigen risico kwijt. De hoogte van het eigen risico kan ook per verzekering verschillen.
2. Medische kosten
De medische kosten na een ski-ongeluk op de piste vallen veelal niet onder de gewone reis- of zorgverzekering. Hierbij kun je denken aan de kosten van de reddingsactie met een banaan of helikopter. Maar denk ook aan de bekende gipsvluchten. De verzekering dekt deze medische kosten ook niet altijd. Bij een aantal verzekeringen moet je een extra module voor de medische kosten afsluiten.
3. Extreme vormen van wintersport
Een aantal verzekeringen voor wintersport keren niet uit op het moment dat jij een ongeluk hebt gehad tijdens het beoefenen van “gevaarlijke” wintersporten. Hierbij kun je denken aan bobsleeën, sneeuwscooteren, ijsklimmen, paraskiën etc. Als je van plan bent om één gevaarlijke vorm van wintersport te beoefenen, dan moet je goed kijken of je dan wel verzekerd bent.
4. Off-piste
Het skiën of snowboarden buiten de gemarkeerden pisten valt lang niet bij alle verzekeringen onder de dekking. Bij een aantal wintersportverzekeringen valt het wel onder de dekking als je onder begeleiding bent van een gediplomeerde skileraar of gids. Daarbij bieden de meest uitgebreide verzekeringen dekking zowel op de piste als off-piste.
5. Extreme weersomstandigheden
Iedere verzekering heeft een uitsluiting voor schade die is veroorzaakt door grove schuld of door opzet. Al heb je de meest uitgebreide dekking, dan nog moet je jezelf gedragen. Het kan zijn dat jouw verzekering off-piste skiën of snowboarden dekt. Maar ook dan geldt: wanneer jij opzettelijk een waarschuwing negeert, ben je niet verzekerd. Met betrekking tot lawinegevaar is er in Europa een waarschuwingssysteem van kracht dat werkt met vijf niveaus: gering gevaar, matig gevaar, aanzienlijk gevaar, groot gevaar, zeer groot gevaar.
Bij de meeste verzekeringen ben je vanaf niveau 3 bij off-piste skiën of snowboarden niet meer verzekerd.
Conclusie
Voorkom onverwachte hoge kosten. Bedenk van te voren goed wat je precies op wintersport gaat doen. Bovendien moet je niet vergeten om om de kleine lettertjes van de wintersportverzekeringen te lezen voordat je een verzekering afsluit.
Afbeelding header: Fotolia: Netzer Johannes.