Zakendoen met bedrijven in zwaar weer

12 okt 2021 Ondernemingsrecht Erik van Loon

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

In een serie blogs over zakendoen met bedrijven in zwaar weer vertel ik u hoe u uw bedrijf zo goed mogelijk kunt beschermen tegen een faillissement van een afnemer.

Hoewel het nieuws ons op dit moment vooral positieve berichten over de Nederlandse economie brengt, verwachten experts vanaf dit najaar nog steeds een groot aantal faillissementen. Het kan dus zinvol zijn om nu alvast na te gaan hoe u zich kunt beschermen tegen een eventueel faillissement van uw afnemers of toeleveranciers. In een serie blogs geeft Erik van Loon u daarvoor een aantal opties.

Eigendomsvoorbehoud

In het eerste blog van de reeks behandelde Erik het eigendomsvoorbehoud. Bent u leverancier en wilt u uw onderneming beschermen tegen een eventueel faillissement van uw afnemers? Dan is het verstandig om af te spreken dat u levert onder eigendomsvoorbehoud. Dit geeft u extra zekerheid als een afnemer de factuur niet direct kan voldoen.

Lees het volledige blog

Retentierecht

In het tweede aflevering schreef Erik over het retentierecht. Daarvan maakt u gebruik als u de afgifte van een zaak aan de klant uitstelt tot de klant de factuur heeft voldaan. Het retentierecht is een zogenaamd wettelijk recht. Dat betekent dat u er, anders dan bij een eigendomsvoorbehoud, geen afspraken over hoeft te maken in het contract of de algemene voorwaarden. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u er automatisch gebruik van maken.

Lees het volledige blog

Recht van reclame

In blog drie uit de reeks ging Erik nader in op het recht van reclame. Dit recht wordt door leveranciers nog wel eens over het hoofd gezien. En dat is zonde, want het recht van reclame is een sterk recht, ook in faillissement.

Anders dan de naam doet vermoeden heeft het recht van reclame niets te maken met reclame maken. Wel met ‘reclameren’, het terugeisen of terugvorderen van geleverde producten. Het houdt namelijk het recht in om geleverde producten terug te vorderen als de koopprijs niet (volledig) wordt betaald.

Lees het volledige blog

Algemene voorwaarden

In veel blogs uit deze serie stond het eigendomsvoorbehoud centraal. Een eigendomsvoorbehoud is meestal opgenomen in de algemene voorwaarden. Maar in de praktijk blijken die helaas niet altijd van toepassing omdat ze niet of niet op de juiste manier worden gebruikt. Daarom vertelt Erik u er in zijn vierde blog uit deze reeks meer over.

Lees het volledige blog

Het incassotraject van AK

In de blogreeks vertelt Erik hoe u uw onderneming zo goed mogelijk beschermt tegen een faillissement van een leverancier of afnemer. Nu kan de situatie zich voordoen dat u alles goed heeft geregeld, maar uw facturen toch niet worden betaald. Welke mogelijkheden heeft u dan? Erik vertelt je alles over het incassotrajact van AK in het laatste blog uit de reeks.

Lees het volledige blog

Over de blogger
Erik van Loon

Binnen het ondernemingsrecht heeft Erik twee duidelijke specialisaties: het faillissementsrecht en het rechtspersonen- & vennootschapsrecht. Het zijn voornamelijk ondernemers die vertrouwen op deze specialistische kennis van Erik.

Meer artikelen van Erik van Loon
Erik van Loon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.