Zorgplicht scholen: kunt u de school aansprakelijk stellen?

29 jan 2019 Letselschaderecht Ine Dilven

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als het om kinderen gaat. De school wordt geacht op de kinderen te letten onder speeltijd of als ze les krijgen. Dit wordt ook wel de zorgplicht van een school genoemd. Maar wat als het ene kind het andere kind op het hoofd slaat met een schep? Of een kind tijdens het spelen met andere kinderen zijn vingertje verbrijzeld tussen een stalen tussendeur? Kan de school dan aansprakelijk worden gehouden of is dit een kwestie van pech? Mr. Ine Dilven vertelt over de zorgplicht van scholen voor de sociale veiligheid van leerlingen.

Zorgplicht scholen voor sociale veiligheid leerlingen

Een school moet ervoor zorgen dat het een veilige en vertrouwde omgeving biedt voor kinderen. Een omgeving waar ouders hun kinderen met een gerust hart naartoe kunnen brengen. Het kind wordt uit handen gegeven aan de docenten en begeleiders. De school is hier verantwoordelijk voor en dit brengt een bepaalde verplichting met zich mee, de zogenoemde ‘zorgplicht’. Als de zorgplicht is geschonden, moet de schade worden vergoed.
“De zorgplicht houdt in dat de school er alles aan moet doen om ongelukken te voorkomen. Maar kinderen spelen, vallen en krijgen nou eenmaal ongelukjes. Je bent als school natuurlijk ook weer niet overal aansprakelijk voor. En juist het snijvlak van wat wel en niet meer onder de zorgplicht van de school valt, vind ik bijzonder interessant.”

Verschil zorgplicht school en ouders

“Als je je kind naar school brengt is dat iets anders dan wanneer je kind na school bij een vriendje gaat spelen. Je mag ook wel iets anders verwachten, want de begeleiders en docenten werken iedere dag op professionele basis met kinderen. Zij horen te weten wat de risico’s zijn. In de praktijk gaat het dan om het hebben van veilige speeltoestellen, op een bepaalde manier lesgeven bij de gym, maatregelen treffen om valpartijen te voorkomen, enzovoorts. Ook moet de hulp van ouders worden ingeschakeld om ervoor te zorgen dat er voldoende begeleiding en toezicht is. Juist omdat je professional bent wordt er meer van je verwacht. Er is dan een andere zorgplicht dan je als ouders van elkaar kunt en mag verwachten.”

Voldoende bewijs noodzakelijk voor aansprakelijk stellen school

Uiteindelijk is het bij dit soort zaken vaak de vraag of er voldoende bewijs is. Het is belangrijk dat je van het begin af aan de juiste mensen een verklaring laat opstellen. Het liefst zo kort mogelijk na het ongeval.
“Er is vaak een hele heisa of grote paniek, want er is iemand gevallen of gewond geraakt. Mensen gaan het verhaal voor elkaar invullen terwijl ze bij elkaar staan bij het schoolhek en voor je het weet is het ineens een heel ander verhaal geworden.”
Is er onvoldoende bewijs om de toedracht te bewijzen, dan is het niet verstandig om te procederen.
“We willen geen irreële verwachtingen scheppen. Eén van de krachten van ons kantoor is dat mensen terugkomen of naar ons doorverwijzen, omdat ze vinden dat ze door ons goed worden geadviseerd en er geen loze beloften worden gedaan.”

Ongeval op school?

Mr. Ine Dilven heeft zelf kinderen en is lid van de Raad van Toezicht van de Nassau Scholengemeenschap in Breda.
“Dit soort zaken passen dus erg goed bij mij”, aldus Mr. Ine Dilven.
Is uw kind betrokken geweest bij een ongeval op school? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Over de blogger
Ine Dilven

Ine werkt sinds 2002 bij AK advocaten. Ze begon op de sectie ondernemingsrecht, waar ze veel heeft geprocedeerd en onderhandelingservaring heeft opgedaan. Ook hield Ine zich toen al bezig met het aansprakelijkheidsrecht en het strafrecht.

Meer artikelen van Ine Dilven
Ine Dilven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.