Wie is aansprakelijk bij een hondenbeet?

24 apr 2017 Letselschaderecht Astrid van Tilburg

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Meivakantie! Hoogste tijd om naar buiten of het bos in te gaan. Geniet er van de bomen met frisgroene bladeren en alles wat er fladdert, fluit en rent! Stel, je besluit in de meivakantie een boswandeling te maken. Ineens staat er een hond voor je en word je in je been gebeten. Wat dan? Wie stel je aansprakelijk voor je schade? Welke schade kun je tegenkomen en welke schade krijg je vergoed?

Baasje aansprakelijk

Het baasje van de hond is aansprakelijk voor de hondenbeet. Daarbij hoeft het baasje geen schuld te hebben. Helaas is dan het kwaad al wel geschied! Hopelijk is het baasje in de buurt als je wordt gebeten door zijn hond. Vraag in ieder geval de naam en adresgegevens van het baasje. Misschien kan de hondenbezitter ook een ID laten zien. Zijn er getuigen, vraag dan hun gegevens. Maak foto’s van de schade die de hond heeft toegebracht.

Welke schade?

66% van de bijtincidenten is niet ernstig. Laten we hopen dat dat ook bij jou het geval is. Wanneer je echter wel kosten maakt, dan kun je onder andere aan de volgende schade denken:
  • Kledingschade: je broek is kapot, daar heeft de hond immers doorheen gebeten;
  • Medische kosten: je moet jezelf laten behandelen in het ziekenhuis en hebt een tetanusinjectie nodig;
  • Verlies aan inkomen: je kunt vier weken niet werken: de wond gaat ontsteken. Helaas krijg je bij ziekte maar 70% uitbetaald;
  • Huishoudelijke hulp: je kunt je huishouden niet meer doen en geen boodschappen meer halen. Hiervoor moet je vrienden of familie inschakelen.

Aansprakelijkstelling bij een hondenbeet

Je moet het baasje aansprakelijk stellen voor de door zijn hond veroorzaakte schade. Dat kun je natuurlijk zelf doen, maar je kunt ook ons inschakelen. Hopelijk erkent het baasje onmiddellijk aansprakelijkheid. Meestal heeft hij of zij een WA-verzekering en is het dus een verzekeringskwestie. Helaas is dat niet altijd het geval, en pleiten sommigen voor een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters. Als de aansprakelijkheid is erkend, kun je beginnen met het berekenen van jouw schade:
  • Wat kosten alle medische behandelingen?
  • Wat houd je over aan die hondenbeet? Alleen maar een litteken? Of blijf je meer klachten houden?
  • Welke en hoeveel inkomsten mis je door de hondenbeet?
  • Heb je reiskosten gemaakt in verband met de medische behandelingen?
  • Welke hulp heb je moeten inschakelen om het huishouden te doen?
  • Hoeveel pijn en leed heb je geleden na de hondenbeet? Je hebt ook recht op smartengeld.
Als het goed is, wordt al je letselschade vergoed. Het vervelende is wel dat onbezorgd in het bos lopen er waarschijnlijk niet meer bij is. Dat kan helaas geen enkele verzekeraar vergoeden. En daarom ben ik altijd extra voorzichtig als ik een hond tegenkom in het bos. Ook al bijten blaffende honden niet….. Fotocredits: Fotolia / chalabala

Over de blogger
Astrid van Tilburg

Astrid werkt sinds oktober 2015 als jurist bij de sectie Letselschade van AK Advocaten.

Meer artikelen van Astrid van Tilburg
Astrid van Tilburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.