Het spraakmakende mogelijke proefverlof van Volkert van der G.

08 okt 2013 Algemeen AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Strafrechtadvocaten zijn op recepties vaak graag geziene gasten. Een levendige  toelichting op een sappige moordpartij doet het onder een genot van een toastje zalm en glaasje witte wijn immers beter dan een tranen trekkend saai verhaal over  een garantiebepaling in een activa/passiva overeenkomst. Het leuke is ook dat vrijwel  iedereen een mening heeft over strafrecht en de toepassing daarvan . Je zal vaker van een leek te horen krijgen dat rechters in Nederland te laag straffen , dan dat dezelfde leek een exposé geeft over de verhouding tussen onderzoek –en spreekplicht tijdens een due dilligence bij een bedrijfsovername. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vorige week alle gasten van de openbare recepties (Nieuwsuur, Pauw en Witteman, het journaal, etc etc.)  op de Nederlandse televisiezenders  over elkaar heen buitelden over één onderwerp: het proefverlof van Volkert van der G.

Discussie over proefverlof

De kampen waren duidelijk te onderscheiden: rabiate tegenstanders van een proefverlof ( veelal  te vinden aan de rechtse kant van het politieke spectrum, met name natuurlijk in de PVV) en zich in behoedzamer taal uitdrukkende  “voorstanders”. “Voorstander” lijkt overigens  een groot woord: meestal is de redenering dat het Nederlands rechtssysteem gewoon zo in elkaar zit en dat voor Volkert van der G. geen uitzondering moet worden gemaakt, maar dat gaat nu niet bepaald gepaard met gelaatsuitdrukkingen die veronderstellen dat bij de “voorstander” de vlag uitgaat en de champagne op tafel komt als Volkert zijn uitgaanstenue aantrekt. Persoonlijk miste ik in de discussie een element , namelijk de vraag of het in wezen wel over het mogelijke proefverlof gaat  of dat de ontstemming hierover eigenlijk niet veel meer wordt ingegeven door het feit dat Volkert van der G. in mei 2014 gewoon helemaal vrij komt. Ik heb het gevoel dat dat laatste het geval is.  Voor veel Nederlanders staat de moord op Fortuijn nog zodanig in het geheugen gegrift , dat het gisteren lijkt dat die laffe daad  plaats vond. Het verbijsterende nieuws leidde tot een Nederlands variant op de Amerikaanse vraag naar aanleiding van het nationale trauma daar: ”Where were you when you heart that John F Kennedy was shot? “ Dat ik op het moment dat ik op teletekst las dat Fortuijn was neergeschoten  in een huisje van Centerparcs  was ga ik natuurlijk niet vertellen. Omdat de moord  gisteren lijkt te zijn gebeurd,  is het een  onwennig idee dat van der G. in mei 2014 definitief op vrije voeten komt: dat is een automatisch gevolg van de destijds opgelegde strafmaat van 18 jaar.

Onbegrip voor vrijlating

Ook voor mij is het moeilijk te bevatten dat men zo bewust iemand van het leven kan beroven  en dat men dan na 12 jaar weer in alle vrijheid ( nou ja, “alle vrijheid” valt te bezien als je de soms wraakzuchtige sentimenten op internet leest) kan rondlopen, zeker als je nog nooit op enig moment spijt van zo’n verwerpelijke daad hebt betuigd. Naar mijn gevoel is het veel meer het onbegrip over de definitieve vrijlating dat bij mensen de weerzin tegen een proefverlof oproept, dan het feit dat Volkert wellicht binnen kort op een aantal dagen de eendjes mag gaan voeren: zou die weerzin er ook zijn als hij jaarlijks wat ATV dagen kreeg maar ondertussen nog wel een jaar of tien zou vast zitten …??

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.