“Het is gewoon een ontzettend leuk vak!”
Ze begon als juffrouw voor de klas, maar ze zag het zichzelf niet de rest van haar leven doen. Een avondstudie Rechten volgde en vijf jaar later trad ze aan als advocaat bij AK. Daar zat ze op haar plek en dat is 26 jaar later nog steeds zo. Ferda is ambitieus en altijd in de weer.
Trailrun Andes
Ferda pakt heel makkelijk iets onbekends aan. “Ik duik erin en maak er wat van”, zegt ze er zelf over. Zo heeft ze in februari van dit jaar een trailrun (nieuwe vorm van hardlopen) in de Andes gelopen. “Ik had nog nooit zo’n trail gelopen, maar had erover gelezen en was hartstikke enthousiast. Ik heb mijn spullen gepakt en ben gegaan. Het was geweldig! Eenmaal terug dacht ik wel: hoe heb ik dit toch zo snel en zonder uitgebreide voorbereiding kunnen doen?” Het typeert Ferda, die zo min of meer ook haar letselschadepraktijk is gestart. Destijds was er geen enkele advocaat binnen kantoor die zich hiermee bezig hield. “Ik heb het opgepakt omdat het mij aansprak om met mensen bezig te zijn, in combinatie met het commerciële (de schadevergoeding). Van meet af aan ben ik ervoor gegaan.”
Ferda maak je niets wijs
Toen ze destijds begon was het nog een vak van extremen. “De advocaat vroeg geld in de vorm van een schadevergoeding voor zijn cliënt en de verzekeraar probeerde zo weinig mogelijk betalen. Je ging bij de start van een zaak al direct hele harde onderhandelingen in. Je was echt aan het strijden voor je cliënt (het slachtoffer). Dat is in zeker zin nog steeds zo, al loopt de communicatie met de verzekeraar nu een stuk gemoedelijker. Dat moet ook wel, om het voor het slachtoffer dragelijker te maken. Het risico hiervan is dat je je te veel wijs laat maken door de verzekeraar onder het mom ‘we communiceren toch zo goed?’. Ik heb dan ook geleerd om in elk stadium alert te blijven.”
Schaderegelaar én advocaat
“In ons vak heb je schaderegelaars en advocaten. Een schaderegelaar mag een slachtoffer bijstaan, maar niet voor de rechter. Een advocaat mag dat wel. Ik en de dames uit mijn team zijn zowel schaderegelaar als advocaat. We kunnen goed onderhandelen en instemming bereiken met de verzekeraar, zonder een procedure. Komen we er toch niet uit dan volgt alsnog de stap naar de rechter, zonder dat het dossier hoeft te worden overgedragen. Dit laatste is voor het slachtoffer zeker een pré. Het maakt overigens ook dat verzekeraars bij ons – vergeleken bij schaderegelaars - eerder overstag gaan om tot een regeling te komen.
Wat moet anders?
Volgens Ferda worden de slachtoffers in het vak nog te veel aan hun lot overgelaten. “Het komt nog steeds voor dat de persoon die het slachtoffer bijstaat meer wordt gedreven door hetgeen hij aan de zaak kan verdienen, in plaats van dat hij betrokken is bij het slachtoffer en daadwerkelijk wil helpen. Dan krijg ik een slachtoffer aan de telefoon die al een jaar wordt bijgestaan, zonder te weten wat de stand van zaken is. Dat kan echt niet! Het slachtoffer heeft al te veel geleden. Die moet weten wat er speelt en hoort grip te hebben op zijn zaak.” Dit is dan ook precies waar Ferda en haar team voor staan. Het zal ook een van de redenen zijn waarom
Ferda regelmatig door verzekeraars (met wie ze doorgaans moet onderhandelen) wordt getipt als letselschadeadvocaat.