Meer rechten voor nabestaanden van slachtoffers van dood door schuld

05 jul 2016 Mediation AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Op 1 juli 2016 is de Wet schadefonds geweldsmisdrijven gewijzigd. Voortaan kunnen ook nabestaanden van slachtoffers van dood-door-schulddelicten in aanmerking komen voor een schadevergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven van de overheid. Voor 1 juli 2016 was deze mogelijkheid er niet.

Schulddelict

Om als nabestaande voor schadevergoeding in aanmerking te komen, moet sprake zijn van een schulddelict. Het Schadefonds kan dit in principe alleen beoordelen als er een afgerond politieonderzoek is of als het openbaar ministerie besloten heeft om over te gaan tot vervolging van de verdachte. Ook moet de toedracht van het delict helder zijn.

De schadevergoeding

De schadevergoeding voor nabestaanden van slachtoffers van dood door schuld bestaat altijd uit een vast bedrag van € 5.000,00. Dit vaste bedrag is een tegemoetkoming voor het leed (de smart) van nabestaanden en de eventuele financiële schade die zij lijden. Denk hierbij aan medische kosten of vermindering van (eigen) inkomsten. Daarnaast kan een extra vergoeding worden toegekend voor uitvaartkosten of het wegvallen van het inkomen van de overledene.

Psychisch letsel

Wanneer een nabestaande getuige is geweest van een dood-door-schulddelict of direct is geconfronteerd met de gevolgen hiervan, dan komt hij in aanmerking voor een tegemoetkoming voor het psychisch letsel dat hij hierdoor heeft opgelopen. Deze uitkering bedraagt eveneens € 5.000,00.

Dader is primair verantwoordelijk

Het Schadefonds biedt geen schadevergoeding indien de schade op een andere wijze, bijvoorbeeld door een verzekering, is gedekt. Het uitgangspunt is dat de dader (of diens verzekeraar) primair verantwoordelijk blijft voor het vergoeden van de schade. In mijn letselschadepraktijk te Etten-Leur sta ik regelmatig naasten bij om de schade als gevolg van het overlijden van hun dierbare te verhalen op de hiervoor aansprakelijke partij. Heeft u hierover vragen of wilt u weten of u als nabestaande van een slachtoffer aanspraak kan maken op schadevergoeding, neemt u dan gerust telefonisch contact met mij of één van mijn collega’s op.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Eén reactie op “Meer rechten voor nabestaanden van slachtoffers van dood door schuld”

  1. Het blijft natuurlijk maar geld, je krijgt je geliefde er niet mee terug maar het is inderdaad heel vaak ook financiële schade die nabestaande oplopen. Soms komen er ook cliënten bij mijn kliniek langs die het geld willen om wraak te nemen op de dader, wat ik mij ergens goed kan voorstellen, maar dit is natuurlijk niet de juiste bedoeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.