Advocatengrappen voor ondernemers; wie het laatst lacht…

17 feb 2014 Arbeidsrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Dat advocaten in de Verenigde Staten van America niet bepaald geliefd zijn, blijkt wel uit de moppen die daar ten koste van onze beroepsgroep gemaakt worden. Hoewel het in Nederland minder slecht met onze populariteit gesteld is, wil de gemiddelde ondernemer nog altijd het liefst zo min mogelijk met advocaten in aanraking komen. Gelukkig constateer ik de tendens, dat verstandige ondernemers de meerwaarde van de advocaat als sparringpartner in beginnen te zien.

Verstandige ondernemers voorkomen juridische conflicten

Zo ben ik de afgelopen maanden opvallend meer dan voorheen benaderd door ondernemers met het voornemen om een langdurige handelsrelatie te beëindigen. In zo’n geval bekijk ik de contracten en weeg ik alle van belang zijnde factoren af (zoals bijvoorbeeld de duur van de relatie, de afhankelijkheid van de contractspartijen ten opzichte van elkaar en hun onderlinge gedragingen) om samen met de ondernemer de risico’s in te schatten en de strategie te bepalen. Door omzichtig te werk te gaan, kan vaak op een plezierige manier afscheid van de contractspartij worden genomen. Daarbij houd ik er altijd rekening mee, dat het anders kan lopen. Doordat aan de hand van een gedegen plan de juiste juridische stappen worden gezet en een deugdelijk dossier wordt opgebouwd, is de ondernemer in dat geval optimaal voorbereid op een eventueel conflict. Daardoor zal het minder snel tot een kostbare en slepende gerechtelijke procedure komen.

Voorkomen is beter dan genezen

Helaas wachten veel ondernemers nog altijd (te) lang met het inwinnen van juridisch advies. Mijn cliënten verzuchten vaak, dat het allemaal anders zou zijn gelopen als ze zich eerder door mij zouden hebben laten voorlichten. Te denken valt bijvoorbeeld aan gevallen van wanprestatie, waarbij de contractspartij zijn verplichtingen niet of niet goed nakomt. Als de ondernemer in zo’n geval niet op de juridisch juiste manier in actie komt of daar geen bewijs van verzamelt, wordt het op zijn minst lastiger om het recht op ontbinding en schadevergoeding geldend te maken. Op grond van de wet verspeelt men zelfs rechten als niet tijdig over de gebrekkige prestatie van de contractspartij wordt geklaagd! Veel ondernemers zijn zich daar niet bewust van.

Wie het laatst lacht…

In de handelspraktijk van alledag spelen allerlei juridische aspecten een rol, waar de gemiddelde ondernemer geen weet van heeft. Mijn advies aan ondernemers is dan ook om zich regelmatig te laten informeren en adviseren door een (vaste huis-)advocaat. Zorg ervoor dat u niet alleen lacht om, maar vooral ook dankzij, uw advocaat!

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.