Zijn ze nu helemaal bezopen?

04 jun 2014 Letselschaderecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Op 1 januari 2014 is de Drank en horecawet veranderd. Sinds die datum mag je als jongere alcohol kopen vanaf 18 jaar. De verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar is verboden. Dit is geen nieuws. Wat ook geen nieuws zou moeten zijn, is dat je kind zich niet hoeft te legitimeren wanneer je als ouder in bijzijn van je kind alcohol koopt. Hieraan is in de media immers al de nodige aandacht besteed. Toch blijkt er nog verwarring over te zijn. Kort geleden deed ik boodschappen bij de Albert Heijn bij mij in de wijk. Aangekomen bij de kassa stond mijn overbuurvrouw met haar (meerderjarige) dochter haar gezinsboodschappen af te rekenen bij de kassa. En ja, daar stonden een paar flessen wijn bij. Tot mijn verbazing - en die van mijn buurvrouw - vraagt de caissière om het legitimatiebewijs van mijn buurmeisje. “Zonder legitimatie kan ik u de flessen wijn niet verkopen”, zo luidde de mededeling van de caissière. Hieraan voegde zij richting het buurmeisje toe: “al weet ik dat je ouder bent dan 18 jaar. Dit is het beleid van Albert Heijn.” Na een pinnige en gênante discussie, waarin ik mij mengde, werden de flessen wijn ‘voor deze éne keer’ meegegeven. Volkomen terecht natuurlijk! Er werd door mijn buurmeisje geen legitimatie getoond. Maar hoe zit het nou?

Niet doorslaan in legitimatieplicht

Met de nieuwe Drank- en Horecawet wordt onder meer het tegengaan van schadelijk alcoholgebruik onder jongeren beoogd. Zo mag een verkoper geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Als hij dit toch doet, dan riskeert hij een boete. Bij twijfel over de leeftijd van een jongere is een verkoper verplicht naar diens legitimatiebewijs te vragen. De leeftijd kan zo worden vastgesteld. Dit hoeft een verkoper natuurlijk niet te doen als het overduidelijk is dat de betreffende jongere oud genoeg is. Om zeker te zijn dat supermarkten niet aan te jonge klanten alcohol of tabak verkopen, hebben zij de legitimatieplicht voor jongeren opgetrokken van 20 naar 25 jaar. Hier is natuurlijk op zich niets mis mee. Supermarkten moeten echter niet doorschieten.

Bij aankoop alcohol identificatieplicht kinderen niet nodig

Wanneer ouders met hun kinderen boodschappen doen, is identificatieplicht van die kinderen niet nodig. Staatssecretaris Van Rijn antwoordde afgelopen februari op vragen over het bericht ‘Alcohol taboe voor ouders’: “Het is bijzonder dat hier verwarring of onduidelijkheid over is ontstaan, want aan de regels hierover is niets veranderd. Alleen de leeftijdgrens is per 1 januari 2014 verhoogd van 16 naar 18 jaar. Al sinds 2000 staat in artikel 20 van de Drank- en Horecawet dat caissières of horecamedewerkers de verkoop moeten weigeren als een volwassene alcohol wil kopen die ‘kennelijk’ bestemd is voor een jongere. Met de term ‘kennelijk’ wordt bedoeld: voor iedereen overduidelijk.” In de situatie met mijn buurvrouw en buurmeisje heeft de caissière de flessen wijn dus terecht verkocht aan mijn buurvrouw. Zij rekende de boodschappen af en er was geen reden tot twijfel aan de bestemming van de flessen wijn. En mocht die twijfel er al zijn geweest bij de caissière, dan nog had zij geen reden om de verkoop van de wijn te weigeren. Zij wist immers dat mijn buurmeisje ouder dan 18 jaar was. Dus vaders en moeders met (minderjarige) kinderen: blijf gerust boodschappen doen met uw kinderen!

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.