De dashcam, een nieuw bewijsmiddel?

24 nov 2014 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Een aantal weken geleden zag ik een filmpje van een Belgische automobiliste die bij het uitvoegen op de snelweg in botsing komt met twee vrachtwagens. Het filmpje is de afgelopen weken massaal gedeeld op social media. Het filmpje is opgenomen met een dashcam; een camera op het dashboard van een auto. De dashcam neemt in Nederland enorm in populariteit toe. Steeds meer mensen schaffen er een aan. Hoewel in sommige landen de dashcam niet is toegestaan, is het filmen met een dashcam in Nederland legaal. Indien de beelden op internet worden verspreid, moeten de kentekenplaten en de personen wel onherkenbaar worden gemaakt. Wat betekent de opkomst van de dashcam voor letselschadezaken?

Dashcam als bewijs?

Helaas gebeuren er dagelijks veel ongevallen in het verkeer. Enkele maanden geleden heeft mijn collega Ine Dilven een blog geschreven waarin zij omschrijft wat je het beste kunt doen na een verkeersongeval. Als je de schade die je als gevolg van een ongeval lijdt wilt verhalen, zal je moeten bewijzen dat de wederpartij een verkeersfout heeft gemaakt. Het is dus van belang om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een door beide partijen ingevuld en ondertekend schadeaanrijdingsformulier en getuigenverklaringen. Het komt helaas regelmatig voor dat er te weinig bewijs is. Indien er te weinig bewijs is, zal de aansprakelijkheid niet komen vast te staan en wordt de schade niet vergoed.

Ongeval in Breda

Een cliënte van mij uit Etten-Leur reed enige tijd geleden op de snelweg vanuit Breda in de richting van Roosendaal. Zij werd ingehaald door een auto, die voor haar invoegde. De chauffeur van de auto remde ineens heel hard en kwam abrupt tot (bijna) stilstand. Cliënte botste achterop en liep ernstig letsel op. Er is geen door beide partijen ondertekend schadeaanrijdingsformulier ingevuld. Cliënte heeft de contactgegevens van de wederpartij opgeschreven, met de bedoeling om op een later moment samen alsnog een schadeaanrijdingsformulier in te vullen, maar de wederpartij weigert nu om mee te werken en heeft opeens een andere lezing van hetgeen er is gebeurd. Getuigen waren er wel, maar de gegevens van de getuigen zijn bij cliënte niet bekend. Cliënte heeft een bewijsprobleem. Het is heel lastig om te bewijzen dat de wederpartij inderdaad abrupt en zonder verkeersnoodzaak heeft geremd en dus een fout heeft gemaakt. Cliënte heeft immers ook de schijn tegen, als achteroprijdende automobiliste. De vraag die zal opkomen is of zij wel voldoende afstand heeft gehouden. Zou cliënte een dashcam hebben gehad, dan zouden de opnames mogelijk een belangrijke rol hebben kunnen spelen in deze zaak. Er zijn mij nog geen zaken bekend waarin beelden van een dashcam als bewijsmiddel zijn gebruikt, maar het zal vermoedelijk niet lang duren voor de eerste zaak zich aandient.

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

3 reacties op “De dashcam, een nieuw bewijsmiddel?”

  1. Geachte Daniëlle,
    mooi stukje, dank u wel. Zijn inmiddels wel situaties bekend waarin dashcam videos als bewijstmateriaal gebruikt zijn? Ik vraag mij daarnaast ook af of dan het kenteken en/of personen onherkenbaar gemaak tmoeten zijn want je wilt het immers als bewijsmateriaal voor de autoverzekering indienen, niet voor een aangifte bij de politie (waar dan de wbp niet over-ruled wordt)?
    De lokale politie vertelde mij al reeds vaker dat ik met videos niet zomaar aangifte voor roekeloos rijgedrag of vergelijkbaar kan maken want het zou echt door de politie zelf geconstateerd moeten worden. (ik zou de videobeelden zelf gemanipuleerd kunnen hebben)

  2. Beste Dennis,

    Dank voor je reactie. Zelf ben ik in de praktijk nog geen zaken tegen gekomen waarin dashcam video’s als bewijsmateriaal zijn gebruikt. Ik begrijp de door jou geformuleerde opmerking van de politie, maar in dergelijke kwesties gelden andere regels dan in civiele zaken. Zoals je zelf al aangeeft zal het bewijsmateriaal in een voorkomend geval aan de betreffende WAM-verzekeraar worden toegestuurd. De verzekeraar zal dit meewegen bij de bewijswaardering. Voor de bewijslevering zal het nodig zijn dat het kenteken wel zichtbaar is. Anders weet de verzekeraar ook niet welk voertuig erbij betrokken was en of dat een van haar verzekerden was. Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    Met vriendelijke groet,

    Daniëlle van Gastel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.