35 jaar arbeidsrecht

28 nov 2017 Arbeidsrecht Frans van Meer

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Het kan u niet zijn ontgaan: AK Advocaten bestaat 35 jaar. Ons kantoor werd op 15 november 1982 opgericht door Marc Asselbergs en Rolf Klinkhamer. Die dag stond Musical Youth met ‘Pass The Dutchie’ op nummer één in de Top 40 en Feyenoord bovenaan in de Eredivisie. Ook werd op die dag Leonid Brezjnev, de oud Russisch leider, begraven. Die avond zond de AVRO om 21.20 op Nederland 1 Ontdek je plekje uit en op Nederland 2 was Brandpunt te zien. Andere Nederlandse televisiezenders waren er niet.

Team arbeidsrecht

Met uitzondering van de koppositie van Feyenoord (al is die op dit moment ook ver weg) zijn dit stuk voor stuk feiten die je ervan bewust maken hoe lang AK al bestaat. Ik was zelf net drie jaar oud toen het kantoor werd opgericht. Mijn collega Elzemieke Schouten was ongeveer even oud. Jeroen van Kollenburg was met tien jaar iets ouder. Inmiddels vormen wij samen al bijna tien jaar ‘team arbeidsrecht’.

Veranderingen arbeidsrecht

In de afgelopen 35 jaar is er veel veranderd, ook binnen het arbeidsrecht. De inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) was wellicht het meest ingrijpend. Discussie over het ontslagrecht was er al jaren. Steeds opnieuw – meestal rond verkiezingstijd – laaide hij weer op. Door het Nederlandse ‘poldermodel’ kwam het echter nooit tot grote wijzigingen, totdat in 2015 het ontslagrecht wel écht op de schop ging. In aanloop naar de afgelopen verkiezingen in maart was het ontslagrecht (en dus ook de WWZ) toch weer onderwerp van discussie. Vreemd genoeg deugde er volgens de meeste partijen ineens niet veel meer van de wet, die nog geen twee jaar daarvoor door henzelf was ingevoerd. Het nieuwe kabinet is van plan om de WWZ op een aantal punten te wijzigen. Zo wil het de regels wijzigen die bepalen dat na tijdelijke arbeidsovereenkomsten een vast dienstverband ontstaat en de regels over de proeftijd en transitievergoeding aanpassen. Ook wil het kabinet de periode van verplichte loondoorbetaling bij ziekte voor ‘kleine werkgevers’ verkorten, het kraamverlof voor partners uitbreiden en het ontslagrecht versoepelen. Het blijft natuurlijk de vraag wat er uiteindelijk van deze voornemens overblijft zodra de plannen worden uitgewerkt. Ook is het nog maar de vraag wanneer de nieuwe regels ingaan. Wellicht kunnen wij u daarover pas inlichten in de nieuwsbrief in verband met het 50-jarig bestaan van AK. Maar mochten zich voor dat moment belangrijke wijzigingen voordoen, dan hoort u dat natuurlijk direct van ons! Fotocredits: zdyma4 / Fotolia

Over de blogger
Frans van Meer

Frans werkt sinds januari 2008 bij AK Advocaten. Hij houdt zich met name bezig met het Arbeidsrecht.

Meer artikelen van Frans van Meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.