Aanrijding door onbekende dader en lichamelijk letsel? Toch vergoeding van letselschade

22 nov 2016 Letselschaderecht Astrid van Tilburg

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Zomaar wat krantenkoppen van de afgelopen weken:
  • Bestuurder rijdt door na aanrijding in Roosendaal”;
  • Auto en landbouwvoertuig botsen in Sprang-Capelle: zwangere vrouw blijft met gehavende auto achter;
  • Twee voetgangers doodgereden in Tilburg, bestuurder rijdt door”.
Het lijkt wel of een dader na een ongeval steeds vaker doorrijdt zonder zijn gegevens achter te laten. Het is vreselijk voor diegenen die zoiets meemaken. Gelukkig kan letselschade worden vergoed, ook al is een bestuurder doorgereden na een aanrijding.

Waarborgfonds Motorverkeer

Stel: u wordt aangereden, maar het lukt u niet om het kenteken te noteren. Om een vergoeding van uw schade te krijgen, moet u iemand aansprakelijk kunnen stellen. Een onbekende bestuurder kunt u niet aansprakelijk stellen. Gelukkig is het in Nederland mogelijk om uw schade vergoed te krijgen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds is er voor mensen die door een motorvoertuig schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar.

Wanneer kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds?

Op het Waarborgfonds kunt u onder andere een beroep doen als u door een motorvoertuig schade heeft geleden en de bestuurder aansprakelijk is en als:
  • het motorvoertuig onbekend is;
  • het motorvoertuig onverzekerd is;
  • het motorvoertuig wel bekend is, maar gestolen is.

Direct actie

Bent u aangereden en ontbreekt van de dader ieder spoor? Dan verlangt het Waarborgfonds dat u heeft geprobeerd om de gegevens van de dader te achterhalen. Dat kan door het doen van aangifte bij de politie. Die aangifte moet binnen 14 dagen zijn gedaan. Heeft u dat niet binnen die tijd gedaan, dan heeft het indienen van een claim geen zin.

Documenteer alle gegevens over de doorrij situatie

U moet ook getuigen hebben die uw verhaal bevestigen. Dus: noteert u alles rondom het ongeval goed. Zorg dat u de hele situatie goed fotografeert met uw mobiele telefoon. Vraag direct of iemand iets gezien heeft. Noteer telefoonnummers van omstanders en eventuele getuigen. Controleer of er misschien camerabeelden gemaakt zijn. Zorg dat er een politierapport gemaakt wordt. Ga direct naar een dokter als u lichamelijke of geestelijke klachten ondervindt. Bewaar bonnen en vraag alles schriftelijk te bevestigen.

Schadeclaim indienen

Op deze website kunt u controleren of u een schadeclaim in kunt dienen. Helaas is het nog niet zo makkelijk om een schadeclaim in te dienen. Het goede nieuws: ook belangenbehartigers kunnen namens u een schadeclaim indienen. Dus: heeft u vragen over de mogelijkheden van het verhalen van schade na een doorrijsituatie? Neemt u dan contact met mij op. Ik sta u graag te woord. Fotocredits: KOKALA VIEW / Fotolia

Over de blogger
Astrid van Tilburg

Astrid werkt sinds oktober 2015 als jurist bij de sectie Letselschade van AK Advocaten.

Meer artikelen van Astrid van Tilburg
Astrid van Tilburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.