Aansprakelijkheid werkgever bij verkeersongevallen (deel III)

10 jun 2016 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De laatste blog over dit onderwerp. Lees ook deel I en deel II. Wat is een behoorlijke verzekering? De gewone aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven dekt deze schade als gevolg van een verkeersongeval niet! Deze verzekering sluit namelijk een ongeval waarbij een motorvoertuig is betrokken uit. Het is erg belangrijk om een juiste verzekering te hebben. In het geval van de heer De B. ging het om een zeer forse schade. Dit kan het faillissement van een bedrijf betekenen.

Collectieve ongevallenverzekering

Let op! Een collectieve ongevallenverzekering valt absoluut niet onder de behoorlijke verzekering. Een ongevallenverzekering is een zogenoemde sommenverzekering. Er wordt een standaard bedrag, de verzekerde som, toegekend bij blijvend letsel of overlijden. Stel dat een arts vaststelt dat er sprake is van 15% blijvende invaliditeit, dan zal de werknemer 15% van de verzekerde som krijgen. Zijn daadwerkelijke schade kan vele malen hoger zijn.

Schadeverzekering Inzittenden

De Schadeverzekering Inzittenden is een uitbreiding op de gewone autoverzekering. Een dergelijke verzekering keert uit als er een ongeval met een motorrijtuig plaatsvindt. Zelfs als je zelf aansprakelijk bent voor het ongeval, krijg je toch je daadwerkelijke schade vergoed. Voor deze verzekering betaal je ongeveer € 5,00 extra bovenop de normale autoverzekering. Indien werknemers gebruik maken van hun eigen auto, kan je als werkgever overwegen om een onkostenvergoeding te betalen. Van die onkostenvergoeding moet de werknemer een Schadeverzekering Inzittenden afsluiten. Op deze manier kan de werknemer zelf een behoorlijke verzekering afsluiten (voor verkeersongevallen met de eigen auto).

WEGAM-polis

De Werkgeversaansprakelijkheid Motorrijtuigen verzekering is naar aanleiding van de rechtspraak op de markt gekomen. De WEGAM biedt in het algemeen alleen dekking als het ongeval met een motorrijtuig plaatsvindt. Vaak biedt een dergelijke verzekering ook alleen maar dekking als er sprake is van een ongeval met een duidelijke relatie tot het werk. Dus als het gebeurt tijdens de uitoefening van de werkzaamheden voor de werkgever of in een geval als dat van de heer De B. Er zijn al de nodige procedures gevoerd over wat nu precies woon-werkverkeer is. In sommige zaken kan je hierover twisten. Stel dat een werknemer op weg naar zijn werk voor zijn werkgever bij een leverancier materiaal gaat ophalen. Of een werknemer die na afloop van de vergadering thuis de notulen van een vergadering wil uitwerken. Als die werknemer nu onderweg een verkeersongeval overkomt. Is er dan sprake van woon-werkverkeer? Vanwege deze discussies zijn er verzekeringen die net iets meer dekken. Bijvoorbeeld de Verkeersschadeverzekering Medewerkers en de Werknemersschadeverzekering.

Verkeersschadeverzekering Medewerkers

De Verkeersschadeverzekering Medewerkers biedt ook dekking voor vervoer, anders dan met een motorrijtuig. Alle materiële en immateriële schade wordt vergoed. Voor de uitkering is niet van belang of de schade een gevolg is van een eigen fout van de werknemer. Het nadeel van deze verzekering is dat er niet wordt uitgekeerd als er sprake is van woon-werkverkeer.

Werknemersschadeverzekering

De Werknemersschadeverzekering is op dit moment de meest vergaande verzekering. Deze verzekering dekt ook ongevallen, die tijdens woon-werkverkeer plaatsvinden. Of ongevallen die tijdens activiteiten, zoals bedrijsuitjes, plaatsvinden.

Conclusie

Werkgevers: het risico is vrij groot dat uw werknemer betrokken raakt bij een verkeersongeval. Voorkom torenhoge schadeclaims en zorg voor een behoorlijke verzekering voor uw werknemers. Werknemers: raak je betrokken bij een verkeersongeval en houdt dit ongeval verband met je werk, aarzel niet en neem contact met mij op.

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders Letselschadeadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.