Deskundig advies en bijstand bij de scheiding vs. online scheiden

20 sep 2017 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Afgelopen week werd opnieuw een initiatief voor online scheiden gelanceerd. Een korte zoektocht op internet naar de mogelijkheid om online te scheiden, levert u talloze treffers op. De online scheiding wordt aangeprezen als hét ultieme middel om snel en goedkoop te scheiden. In een situatie waarin er zowel emotioneel als financieel veel op u afkomt, klinkt dit wellicht als muziek in de oren. Maar past dit ook bij u? Bent u in staat om de scheiding nagenoeg zelfstandig te regelen? Zonder advies en bijstand op maat? En zijn de gevolgen op langere termijn voor u voldoende overzichtelijk? In dit blog een korte uiteenzetting over de voors en tegens van de diverse mogelijkheden in scheidingsland.

Online scheiden

Bij online scheiden wordt gewerkt vanuit de gedachte ‘hoe meer u zelf doet, hoe lager de kosten’. In de praktijk zie ik dat mensen er hierdoor voor kiezen om bepaalde belangrijke afspraken niet te laten toetsen. Daarmee wordt namelijk geld bespaard. Het brengt echter ook risico’s op overhaaste, niet goed doordachte keuzes met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het toedelen van de woning aan de ene partner, zonder dat de ander gelijktijdig wordt ontslagen uit de aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld. Laatstgenoemde partner verliest dan zijn aandeel in de woning, maar kan wel nog worden aangesproken voor de volledige hypotheekschuld. Ook het vastleggen van afspraken over de aflossing van schulden, kan nog wel eens nadelig uitpakken. In het slechtste geval ziet de Belastingdienst daar een schenking in en moet u afrekenen bij de Belastingdienst.

Eigen verantwoordelijkheid

Ik vraag mij af in hoeverre de online scheidingsbureaus deze verregaande zelfstandigheid van mensen mogen verwachten. Het is voor veel personen vaak de eerste scheiding. Hoe weet men dan of men de juiste afspraken maakt? En dat er niets over het hoofd wordt gezien? Niets is vervelender dan achteraf te worden geconfronteerd met afspraken die in de praktijk niet werken. Gevallen waarbij het niet goed uitpakt, komen in de praktijk helaas regelmatig voorbij.

Is online scheiden wel zo voordelig?

Verder wordt online scheiden veelal aangeboden als goedkope optie om snel te scheiden. Het is de vraag of het dit uiteindelijk ook is. In de kleine lettertjes wordt vaak vermeld dat voor iedere bespreking een extra bedrag wordt berekend. Let u er ook goed op dat niet altijd alle diensten, bijvoorbeeld het maken van een alimentatieberekening, bij de prijs zijn inbegrepen. Zonder dat u het in de gaten heeft, kan de nota dus ongemerkt toch oplopen. Dit kan bij de afronding voor een onaangename verrassing zorgen.

De deskundige scheiding anno 2017

Door online scheidingsbureaus wordt een scheiding begeleidt door een of twee advocaten vaak weggezet als complex en kostbaar. Daarnaast zou het escalerend werken. Een beeld dat naar mijn mening niet klopt, maar wordt uitgebuit in het kader van concurrentie. En dat is jammer. Want anno 2017 streeft het gros van de familierecht advocaten naar een goede regeling. Het bereiken van een onderlinge oplossing heeft steeds de voorkeur boven een gerechtelijke procedure. Daarnaast vinden veel mensen het prettig om zich zo volledig mogelijk te laten adviseren door een eigen advocaat. De advocaat levert maatwerk. Hij of zij toetst of de afspraken in het belang van zijn cliënt én de kinderen zijn en uiteraard ook of deze juridisch houdbaar zijn. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. En het mooie is dat deze persoon u van A tot Z bijstaat in de scheidingsprocedure. Tot dat deze volledig is afgewikkeld.

Mediation

Indien u de scheiding graag samen wilt regelen, is mediation een goede optie. Onder begeleiding van een onafhankelijk mediator gaat u samen met uw ex-partner op zoek naar een voor beide partijen passende oplossing. U bepaalt in dat geval zelf hoe het conflict wordt opgelost. De mediator zal u beiden informeren over de voor- en nadelen van bepaalde afspraken, zodat u weloverwogen kunt beslissen. De afspraken die u maakt, worden vervolgens vastgelegd in een convenant dat bij de rechtbank wordt ingediend. Indien u kiest voor een advocaat-mediator, dan kan hij of zij u van het begin tot het eind begeleiden. Het voordeel van mediation is dat u de kosten daarvan kunt delen.

Vragen of meer informatie over mediaten en scheiden?

U kunt bij ons terecht voor zowel mediation als een eenzijdige scheidingsprocedure. Wij bieden geen online scheidingen aan. Wél bieden wij u een persoonlijk en deskundig advies en kunnen wij u in iedere familierechtelijke procedure persoonlijk bijstaan. Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met een van onze familierecht advocaten. Daarnaast bent u welkom op ons wekelijkse gratis inloopspreekuur. Het spreekuur wordt iedere vrijdagochtend gehouden van 09.00 uur tot 10.00 uur. Fotocredits: Fotolia / Mangostar

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen - Familierechtadvocaat

2 reacties op “Deskundig advies en bijstand bij de scheiding vs. online scheiden”

  • Geachte Roos,

   Bedankt voor uw positieve bericht. Ik deel uw mening hierin. Hoewel iedere scheidingssituatie anders is en er diverse goede mogelijkheden zijn om een scheiding tot stand te laten komen, blijf ik zelf voorstander van een aanpak op maat. Uiteindelijk zijn daar de belangen van beide partijen en de kinderen het best mee gediend.

   Met vriendelijke groet,

   Renee Heerkens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.