08 apr 2021 Letselschaderecht Naomi Vermue
Verkeersongevallen met meerdere partijen gebeuren regelmatig. Wat is er precies gebeurd? Wie heeft het ongeval veroorzaakt? In de praktijk kan het beantwoorden van die vragen lastig zijn. Dat kan voor langdurige discussies zorgen. Als schuldloze derde hoef je daar niet de dupe van te zijn. Via de Bedrijfsregeling Schaderegeling Schuldloze Derde kan je direct jouw schade verhalen. Deze regeling is in 2017 in werking getreden, maar is bij veel letselschadeslachtoffers onbekend. Wanneer je een schuldloze derde bent, lees je in dit blog.
Als slachtoffer krijg je een schadevergoeding zodra de aansprakelijkheid rond is. Tijdens een discussie over de aansprakelijkheid wordt er in beginsel (nog) geen schadevergoeding betaald. De Schaderegeling Schuldloze Derde is bedoeld voor slachtoffers die overduidelijk geen schuld hebben aan een verkeersongeval. Deze regeling wil voorkomen dat schuldloze derden geen schade vergoed krijgen door discussies over de aansprakelijkheid. Als schuldloze derde hoef je de aansprakelijkheidsdiscussie niet af te wachten. Je kan jouw schade direct schade verhalen.
De Schaderegeling Schuldloze Derde is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars. De regeling geldt alleen voor de verzekeraars die daarbij zijn aangesloten. Gelukkig geldt dat voor veel verzekeraars.
Een schuldloze derde is een partij die schade lijdt door een verkeersongeval, maar geen schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval. Het moet gaan om een verkeersongeval met twee of meer partijen (naast de schuldloze derde). Ook moeten alle partijen verzekerd zijn voor aansprakelijkheid bij een Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Als aan alle voorwaarden is voldaan, kan je als schuldloze derde een beroep doen op de Schaderegeling Schuldloze Derde.
Voorbeelden
Een veelvoorkomend voorbeeld van een schuldloze derde is een passagier. Een passagier veroorzaakt zelden een verkeersongeval. Passagiers zijn wel regelmatig betrokken bij verkeersongevallen. Als passagier ben je al snel een schuldloze derde. Passagiers kunnen dus vaak direct hun schade verhalen.
Een ander voorbeeld is de kettingbotsing. Na een kettingbotsing is de vraag welk voertuig aansprakelijk is voor de kettingbotsing. De bestuurder van het voorste voertuig is meestal onschuldig. Deze bestuurder kan als schuldloze derde al tijdens de aansprakelijkheidsdiscussie zijn of haar schade verhalen.
Eén verzekeraar moet de schade van de schuldloze derde vergoeden. Dit wordt de ‘regelend verzekeraar’ genoemd. De regelend verzekeraar kan eventueel achter de schermen met de andere verzekeraars “uitvechten” wie uiteindelijk de schade betaalt.
Als je slachtoffer bent van twee of meer ongevallen rijzen de vragen: welk letsel komt door welk ongeval? Welke verzekeraar is verantwoordelijk voor welk deel van de schade? Als verzekeraars hierover discussiëren, kan je als slachtoffer tussen wal en schip vallen. De Schaderegeling Schuldloze Derde wil dat voorkomen. Ook als het gaat om meerdere ongevallen kan deze regeling dus uitkomst bieden. De verzekeraars moeten de discussie onderling voeren, buiten het slachtoffer om.
Zonder belangenbehartiger kan het moeilijk te beoordelen zijn of de Schaderegeling Schuldloze Derde van toepassing is. Neem gerust contact met ons op. Wij bekijken graag wat de mogelijkheden zijn om jouw letselschade te verhalen.
Naomi werkt vanaf maart 2019 bij de sectie Letselschade van AK Advocaten, sinds februari 2020 als advocaat. Voordat zij bij ons kantoor kwam werkte Naomi een aantal jaar bij een rechtsbijstandverzekeraar.
Meer artikelen van Naomi Vermue