Elektrisch skateboard of hoverboard als cadeau? Wees alert!

03 dec 2018 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Met Sinterklaas en Kerst voor de deur worden er weer massaal cadeautjes ingeslagen. Vooral speelgoedwinkels zien in deze tijd van het jaar hun omzet (ruimschoots) verdubbelen. Elektrisch speelgoed, zoals elektrische skateboards en hoverboards, vindt gretig aftrek bij de Sint en de Kerstman. Elektrische skateboards en hoverboards zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar mag dit zomaar? Zijn er geen regels voor deze ‘voertuigen’? In dit blog leg ik uit dat dit speelgoed niet op de openbare weg mag. Wees dus alert!

‘Speelgoedvoertuigen’

Veilig Verkeer Nederland (hierna: VNN) heeft onderzocht of ouders op de hoogte zijn van de regels voor ‘speelgoedvoertuigen’ in het algemeen.[1] Hiermee worden bedoeld: waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys. Voor de wet ben je dan een voetganger. Dit betekent dat je er ook mee op het fietspad mag als er geen voetpad is. Uit het onderzoek bleek dat 56% van de ouders dit niet wist. Met elektrische speelgoedvoertuigen ligt het anders.

Elektrische speelgoedvoertuigen

Elektrische speelgoedvoertuigen moeten officieel gekeurd worden door de RDW. De RDW moet voor deze voertuigen toestemming geven voor de openbare weg. De RDW heeft voor het volgende speelgoed geen toestemming gegeven: elektrische skateboards, hoverboards, monowheels, mini-bikes en elektrische steps. Kinderen mogen hiermee dus niet op de openbare weg spelen! Uit het onderzoek van VVN bleek dat 54% van de ouders dacht dit wel mocht.

En wat als jouw kind toch met zijn nieuwe hoverboard op pad gaat?

Boete of inbeslagname

Een hoverboard is volgens de wet een gemotoriseerd voertuig en heeft dus geen toestemming van de RDW om op de openbare weg te rijden. Als jouw kind hiermee dan toch de straat op gaat, riskeert hij of zij een boete en kan de hoverboard in beslag worden genomen.

Niet verzekerd bij een ongeluk

Nog vervelender: stel dat jouw kind een ongeluk veroorzaakt met zijn hoverboard. Hoe zit het dan verzekeringstechnisch? De ‘normale’ verzekering voor motorrijtuigen - WAM - geldt in dat geval niet. Dit omdat een hoverboard niet de weg op mag en dus ook geen kenteken heeft (dit hoeft ook niet). Ook geldt een normale particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) niet, omdat een hoverboard een motorrijtuig is.[2] Kortom: je moet de schade dan zelf betalen.

Advies

Als jouw kind van de Sint of de Kerstman een hoverboard krijgt, hoef je deze zeker niet in te nemen. Leg jouw kind dan wel goed uit dat hij of zij er niet mee op de openbare weg mag spelen. Het zou zonde zijn als het spiksplinternieuwe decembercadeautje weer de zak in moet, mee terug naar Spanje (of de Noordpool ;-))!   [1] Het betreft een poll van VVN: ‘Kids on Wheels’, waaraan 420 ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar aan meededen. VVN geeft hierbij aan dat deze steekproef representatief is voor deze groep ouders in Nederland. [2] Sommige AVP verzekeraars maken hier een uitzondering op. Fotocredits: ninelutsk / Adobe Stock

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.