Letselschade door pollers

30 jan 2017 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Mijn collega Ferda van Benthem schreef in 2012 het blog ‘Dodelijke fietspaaltjes en bewegende pollers’. Sindsdien is er weinig veranderd. Er zijn nog steeds veel ongelukken met pollers. Vanaf 2010 zijn er alleen al 2539 ongelukken geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog veel hoger. Wat is een poller precies? En wat voor schade kun je hierdoor oplopen? Nog belangrijker: hoe kun je schade door een poller voorkomen? Het antwoord op deze vragen, vind je in dit blog!

Wat is een poller?

Een poller is een paal die door elektrische of hydraulische aandrijving uit het wegdek omhoog komt. De pollers zijn bedoeld om het autoverkeer te reguleren. Pollers worden bijvoorbeeld gebruikt voor de toegangscontrole tot parkeerterreinen, vrije busbanen of verkeersarme stadcentra. Bij pollers staan vaak stoplichten die op groen springen zodra de poller naar beneden is gezakt. Op die manier zou duidelijk te zien moeten zijn wanneer iemand door kan rijden. Gelet op het grote aantal ongelukken met pollers lijken stoplichten absoluut onvoldoende om ongelukken te voorkomen.

Schade door pollers

De ongelukken met pollers veroorzaken veel (letsel)schade. Bij een auto gaat het voornamelijk om schade aan de auto zelf, doordat de poller omhoog komt terwijl de auto eroverheen rijdt. De onderkant van de auto wordt hierdoor ernstig beschadigd. Gelukkig komt het niet vaak voor dat er in dit geval ook sprake is van letselschade. Het kan echter wel. Mijn collega heeft één keer iemand bijgestaan waarbij de poller door de bodem van de auto en de stoel heen kwam. Het slachtoffer had hierdoor rugletsel opgelopen. Letselschade komt echter vaker voor bij een ongeluk met een fiets of scooter. Als de poller omhoog komt terwijl je erover heen rijdt, word je immers zowaar gelanceerd. De kans dat je dan valt en letsel oploopt, is groot.

Enkele tips om (letsel)schade te voorkomen

Mijn tipsom (letsel)schade door pollers te voorkomen zijn:
  • Rijd nooit achter iemand aan over een poller.
  • Rijd alleen over de poller als hij helemaal is weggezakt en het stoplicht op groen staat. Uit een aantal zaken die ik heb behandeld, blijkt dat de stoplichten bij pollers niet altijd even goed werken.
  • Rijd niet te dicht bij de poller, zodat je nog kunt zien of of de poller helemaal is weggezakt.
  • Heb je het idee dat de pollerinstallatie niet goed werkt? Keer dan om of probeer de eigenaar van de poller te bereiken. Neem geen risico!
  • Ben je een fietser, een scooterrijder of zit je op een ander voertuig waarmee je om de poller heen kunt rijden? Rijd dan nooit over een weggezakte poller!

Toch (letsel)schade?

Als je toch (letsel)schade hebt opgelopen door een ongeluk met een poller, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik kan jou adviseren en (eventueel) jouw belangen behartigen bij het verhalen van de schade. Fotocredits: Björn Wylezich / Fotolia

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders Letselschadeadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.