Wat kan een letselschadeadvocaat in een strafproces betekenen?

03 okt 2018 Letselschaderecht Ine Dilven

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Als u het slachtoffer bent geworden van een ernstig gewelds- of zedendelict wordt er vaak een strafzaak tegen de verdachte gestart. Daarbij krijgt u informatie en, als u dat wilt, hulp van Slachtofferhulp Nederland en het Openbaar Ministerie (OM). Vaak is het goed om, zeker in het geval van overlijden, zwaar letsel en/of complexe schade, ook een letselschadeadvocaat in te schakelen. Ik vertel u in dit blog graag waarom.

Waarom een letselschadeadvocaat?

Als u slachtoffer bent geworden van een ernstig misdrijf zit u vast vol vragen. Bijvoorbeeld over de voortgang van de zaak of over uw letsel en/of schade. De politie, het OM en Slachtofferhulp Nederland informeren u over de voortgang van het onderzoek en uw rechten, maar doen dit meestal op vaste momenten. U leest daar in dit blog meer over. Ik kan mij voorstellen dat u soms sneller behoefte hebt aan betrouwbare informatie, zodat u in een toch al turbulente tijd weet wat u kunt verwachten en wat uw mogelijkheden zijn. Daarvoor kunt u terecht bij een letselschadeadvocaat. Een letselschadeadvocaat kan u tevens goed voorlichten over de verschillende mogelijkheden die u hebt om uw schade op de dader te verhalen. Vaak is voegen in het strafproces daarvoor de aangewezen weg, maar in sommige gevallen ligt een civiele procedure of een aanvraag bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven meer voor de hand. Daarnaast weet een letselschadeadvocaat de weg in het strafproces, waardoor u (als dat nodig is) ook op andere momenten en manieren geïnformeerd wordt over de voortgang van uw zaak. Zo heb ik in een ernstige geweldszaak, waarin het onderzoek naar het oordeel van mijn cliënt te lang duurde, contact opgenomen met de rechercheurs die met de zaak waren belast. Ik heb hen gevraagd mijn cliënt tijdens een gesprek uit te leggen waarom er zo weinig voortgang in de zaak zat. Na dit gesprek was mijn cliënt gerustgesteld, omdat zij zag dat de zaak wel degelijk prioriteit had, maar dat er redenen waren voor de vertraging.

Voortgang in de strafzaak

Een letselschadeadvocaat kan er ook voor zorgen dat de voortgang in uw zaak blijft. Zo heb ik in een strafzaak, waarin het slachtoffer in een Duits ziekenhuis was behandeld, zelf - uiteraard met toestemming van mijn cliënt - een letselverklaring bij de Duitse arts opgevraagd. Als de politie en/of het OM dit hadden moeten doen, dan had dit via de officiële (internationale rechtshulp) kanalen gemoeten, hetgeen zomaar enkele maanden had kunnen duren. In deze zaak hadden wij binnen een week de letselinformatie in huis en is de letselverklaring vervolgens in het strafdossier gevoegd. Daarmee kon de zaak veel sneller naar zitting.

Hulp bij het berekenen van de schade

Een letselschadeadvocaat is gespecialiseerd in het berekenen en onderbouwen van complexe letselschade. Hoe groter of complexer de schade, hoe belangrijker het is dat u zich laat bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. Dit soort schade valt vaak buiten de expertise van Slachtofferhulp Nederland.

Deskundige bijstand voorafgaand, tijdens én na de strafzaak

Een letselschadeadvocaat kan u voorafgaand aan de zitting bijstaan, bijvoorbeeld tijdens het slachtoffergesprek met de officier van justitie. Tijdens dit gesprek vertelt de officier wat u tijdens het proces kunt verwachten en kunt u aangeven welke gevolgen het misdrijf voor u heeft gehad. U kunt tijdens dit gesprek ook vragen stellen over de zaak. Bij veel slachtoffers spelen tijdens zo’n gesprek emoties en zenuwen een rol. Het kan dan helpen om een advocaat mee te nemen. De advocaat kan dan tevens met de officier bespreken wat er (nog meer) nodig is om uw schadevordering zo goed mogelijk te onderbouwen. Ook tijdens de zitting heeft de bijstand van een letselschadeadvocaat meerwaarde. Als u zelf niet durft te spreken over de gevolgen van het misdrijf, kan uw advocaat de schriftelijke slachtofferverklaring voor u voorlezen. Ook licht uw advocaat uw schadevordering toe aan rechter, officier van justitie en de advocaat van de verdachte. Na de strafzaak bekijkt de letselschadeadvocaat samen met u of u eventuele toekomstige schade nog in een civiele procedure op de dader kunt verhalen.

Vragen?

Heeft u vragen over uw zaak? Of behoefte aan bijstand of advies van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat? Neem dan gerust contact met mij op, ik sta voor u klaar. Fotocredits: Jacob Lund / Adobe Stock

Over de blogger
Ine Dilven

Ine werkt sinds 2002 bij AK advocaten. Ze begon op de sectie ondernemingsrecht, waar ze veel heeft geprocedeerd en onderhandelingservaring heeft opgedaan. Ook hield Ine zich toen al bezig met het aansprakelijkheidsrecht en het strafrecht.

Meer artikelen van Ine Dilven
Ine Dilven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.