De SVI verzekering: een belangrijk alternatief voor vergoeding van jouw letselschade

21 mrt 2024 Letselschaderecht Esra Sarigöl

Een klant meldde zich bij ons kantoor. Hij had een ongeluk gehad in Duitsland. Whiplashklachten waren het gevolg. Het Duitse recht was van toepassing. Een Duitse verzekeraar erkende de aansprakelijkheid en wilde de zaak afkopen tegen een laag bedrag. De werkelijke schade was veel hoger. Een SchadeVerzekering Inzitten (SVI) kan in dit soort zaken uitkomst bieden.

De veroorzaker van een ongeluk kan ook zelf letsel hebben. Is er dan ook recht op een schadevergoeding? Dit hangt af van de verzekeringen die de persoon heeft afgesloten vóór het ongeval. Hieronder licht ik de relevante verzekeringen toe.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

WA(M)-verzekering

De (eigen) Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor Motorrijtuigen (WA(M)) dekt letselschade die een automobilist aan anderen toebrengt door zijn schuld. Dit omvat ook letselschade aan passagiers in de auto van de bestuurder, ook als zij familie zijn. De letselschade van de bestuurder zelf wordt niet gedekt door de WA(M)-verzekering.

Ongevallen Inzittendenverzekering (OVI)

De Ongevallen Inzittendenverzekering (OVI) is een verzekeringstype waarbij uitkeringen zijn gebaseerd op een vooraf bepaald bedrag. Deze uitkering vindt plaats wanneer een inzittende, inclusief de bestuurder, overlijdt of blijvend invalide raakt door een ongeluk. Blijvende functionele invaliditeit verwijst naar langdurig verlies van lichaamsfuncties, zoals het verliezen van een arm, wat resulteert in een uitkering van een percentage van het verzekerde bedrag.

Bijvoorbeeld: bij verlies van een arm, wat wordt beschouwd als 40% blijvende invaliditeit, ontvangt men 40% van het verzekerde bedrag. Als het verzekerde bedrag € 10.000,00 is ontvangt men op basis van de ongevallenverzekering € 4.000,00. Deze uitkering is gelijk voor alle verzekerden met hetzelfde letsel onder dezelfde OVI-polis.

Deze verzekering dekt niet de volledige schade, maar keert een vast bedrag uit bij blijvend letsel aan de benadeelde of bij overlijden aan de nabestaanden.

letselschade auto ongeluk

''De schadevergoeding hangt af van de verzekeringen die de persoon heeft afgesloten vóór het ongeval.

SchadeVerzekering Inzittenden (SVI)

De SchadeVerzekering Inzittenden (SVI) daarentegen, is een schadeverzekering die de daadwerkelijk geleden schade behoort te compenseren. Een SVI is een verzekering die volgens de polis uitkeert. Het unieke aan de SVI is dat deze uitkeert ongeacht wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Zelfs als de bestuurder het ongeval veroorzaakt, wordt de schade aan de bestuurder vergoed onder de SVI-polis (tenzij er sprake is van opzet).

Conclusie

Ongeacht of je de veroorzaker bent van het ongeval zelf en ongeacht het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden, heb je vaak recht op een vergoeding vanuit de SchadeVerzekering Inzittenden. Het is daarom raadzaam een SchadeVerzekering Inzittenden af te sluiten, die in veel gevallen recht geeft op een (gedeeltelijke of volledige) schadevergoeding. De premie voor deze verzekering is relatief laag.

Kijk goed in jouw verzekeringspapieren hoe je verzekerd bent en of er dekking wordt verleend voor de schade. Het is belangrijk om te weten dat er uitsluitingen kunnen gelden voor de SchadeVerzekering Inzittenden. De specifieke voorwaarden van de polis variëren, afhankelijk van de verzekeraar.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem contact op met mij of mijn collega’s van de sectie letselschaderecht.

Over de blogger
Esra Sarigol

Esra werkt sinds december 2022 bij de sectie Letselschade van AK Advocaten. Hiervoor werkte zij als advocaat bij een in letselschade gespecialiseerd kantoor in Arnhem.

Meer artikelen van Esra Sarigol

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.