Iedereen kan te maken krijgen met een ongeval waardoor letselschade ontstaat. De letselschade advocaten en specialisten staan dag in dag uit slachtoffers bij. Letselschade opgelopen? Neem contact op voor advies!
Iedereen kan te maken krijgen met een ongeluk of medische fout met letselschade tot gevolg. Het team van AK vindt dat iedereen na een ongeluk, recht heeft op geluk.
Hoe verloopt een letselschadezaak?
Bij een letselschadezaak worden er een aantal stappen doorlopen. We lichten je graag toe hoe een letselschadezaak van begin tot eind (meestal) verloopt.
Intakegesprek
Eén van onze ervaren letselschadejuristen voert het intakegesprek met je. Dit gesprek is gratis en vindt vaak telefonisch plaats. Indien wenselijk kan het intakegesprek ook bij ons op kantoor plaatsvinden. Tijdens dit intakegesprek zullen de belangrijkste punten met jou besproken worden. Tijdens dit gesprek kan onze collega jou direct helderheid geven over de haalbaarheid van jouw zaak. Zo weet je direct waar je aan toe bent!
Aansprakelijk stellen
De collega die jouw zaak behandelt zal de wederpartij (verzekeraar) aansprakelijk stellen. Het kan zijn dat de aansprakelijkheid in jouw zaak niet snel rond komt of dat er discussie over bestaat. Onze collega helpt jou hier stap voor stap bij.
Schade in kaart brengen
Nadat de aansprakelijkheid is erkend, zal onze collega met jou de schade in kaart brengen. Het is verstandig dat jij vanaf het moment van het ongeval jouw schade goed bijhoudt. Denk hierbij aan het bewaren van bonnetjes, het bijhouden van gereden kilometers en de hulp die je bijvoorbeeld van vrienden en familie in het huishouden en jouw verzorging krijgt.
De schade hoeft niet door jou berekend te worden. Dat zal onze collega samen met jou doen. Aan de hand van jouw berekende schade, zal onze collega om een voorschot vragen bij de aansprakelijke verzekeraar. Dit zal onze collega gedurende de loop van jouw dossier steeds doen wanneer je een aanvullende vergoeding nodig hebt voor gemaakte kosten.
Medisch traject
De kern van elke letselschadezaak is het medisch dossier. Uit jouw medisch dossier volgt welke klachten/beperkingen jij hebt en of deze tot schade leiden. Onze collega vraagt medische informatie op bij jouw behandelaren. Deze medische informatie wordt beoordeeld door onze medisch adviseur. De medisch adviseur brengt vervolgens een medisch advies uit waarin staat welke klachten en beperkingen jij hebt door het ongeval.
Onze collega houdt jouw herstel goed in de gaten. Afhankelijk van hoe ernstig jouw letsel is en hoe snel jij herstelt, kan het medisch traject langer duren en soms meer dan één (medisch) deskundige nodig hebben.
Afwikkeling van jouw zaak
Zodra jij hersteld of uitbehandeld bent, zal onze collega samen met jou kijken of jouw dossier gesloten kan worden. Op dat moment wordt de nog niet-vergoede schade (inclusief smartengeld) berekend. Na de laatste betaling wordt jouw dossier gesloten.
Wat zijn de meest voorkomende letselsoorten?
Een ongeval veroorzaakt vaak lichamelijk letsel, zoals botbreuken en kneuzingen. Maar een slachtoffer kan ook cognitief letsel (zoals NAH: niet aangeboren hersenletsel) of psychisch letsel (zoals PTSS) oplopen. Onze collega’s hebben ruime ervaring bij de behandeling van letselschade en helpen jou graag bij het verhalen van alle schade.
In sommige gevallen leidt een ongeval tot overlijden. Ook dan kun je bij onze gespecialiseerde advocaten terecht.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van letselschade?
Er zijn veel verschillende manieren waarop jij letselschade kan oplopen. De meest voorkomende oorzaken van letselschade zijn:
Onze collega’s hebben ruime ervaring bij de behandeling van letselschade en helpen jou graag bij het verhalen van jouw schade.
Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?
Wij hebben gespecialiseerde advocaten in dienst. Het belangrijkste verschil tussen een advocaat en jurist is de bevoegdheid om te mogen procederen. Een advocaat mag wel procederen, een jurist niet. Dat betekent dat onze advocaten jou ook kunnen bijstaan in een procedure bij de rechter, als dat nodig is.
Wie betaalt de advocaatkosten?
Als de aansprakelijkheid is erkend, kunnen onze collega’s jouw zaak kosteloos behandelen. De wederpartij moet jouw advocaatkosten betalen.
Bij misdrijven is er geen aansprakelijke verzekeraar. Toch betekent dit niet dat jij zelf jouw advocaat moet betalen. Vaak kan onze collega je toch kosteloos helpen. Benieuwd of dit voor jouw zaak geldt? Maak gebruik van ons gratis intakegesprek!
Is de tegenpartij aansprakelijk voor de letselschade na het ongeval?
Of de tegenpartij aansprakelijk is voor jouw letselschade, hangt af van meerdere factoren. Tijdens ons eerste gratis intakegesprek laat onze collega jou direct weten of we verwachten dat de tegenpartij aansprakelijk is.
Wat is smartengeld?
Smartengeld is de vergoeding voor alle pijn, ellende en verdriet die een ongeval (met letselschade) met zich meebrengt. Hoe hoog het smartengeld is, verschilt per zaak. Onze collega’s schatten de hoogte van jouw smartengeld in op basis van vergelijkbare zaken. Houd er rekening mee dat smartengeldvergoedingen in Nederland niet hoog zijn.
Hoe lang moet ik wachten totdat mijn schade wordt vergoed?
Dit verschilt per zaak. Soms is er veel discussie in een zaak. Het kan dan wat langer duren voordat jouw schade wordt vergoed. Onze collega’s spannen zich in om jouw schade zo snel mogelijk vergoed te krijgen.
Is bij de letselschade mogelijk sprake van een misdrijf of overtreding?
Dat kan. Onze collega’s behandelen veel zaken waarin sprake is van een gewelds- of zedenmisdrijf. Een verkeersongeval kan soms ook een misdrijf of een overtreding zijn. In de meeste gevallen kunnen onze collega’s je bijstaan.
In 90% van de gevallen kunnen we gelijk beoordelen of je een zaak hebt.
We gaan graag met je in gesprek om te kijken hoe we jou het beste kunnen helpen. Geheel kosteloos en vrijblijvend natuurlijk, want je hebt al genoeg aan je hoofd.
Onze klanten bevelen ons aan en zijn niet alleen maar tevreden over de behaalde resultaten, maar ook met de omgang en het contact met onze advocaten. Benieuwd wat ze over ons schrijven? Wij scoren gemiddeld een 9+!
In 90% van de zaken betaal je helemaal niets.
In het eerste gesprek kijken we samen wat je kansen zijn en kijken we naar de verwachte kosten. Maak daarom gratis een afspraak of bekijk alvast onze vlog over kosten.
Vragen? Neem contact met ons op
+31 76 502 20 80 | Plan een gesprek
Heb je een vraag aan een van onze juridisch medewerkers of advocaten?
Neem dan contact op met ons team. Wij staan je graag bij!
Een groot aantal advocaten van ons kantoor zijn lid van de specialistenvereniging voor Letselschade advocaten, LSA. Dat zijn:
Zij zijn bij uitstek de specialisten op het gebied van de afhandeling van letselschadezaken. Voor de LSA advocaten gelden de hoogst denkbare kwaliteitseisen, die door de LSA wordt gewaarborgd. Nog afgezien van de emotionele kant van de zaak, rijzen er voor het slachtoffer of diens nabestaanden namelijk allerlei vragen van juridische, financiële en praktische aard. Hoe krijg ik mijn leven weer op de rit? Kan ik een claim indienen? Bij wie? Wat kan ik vorderen? En hoe gaat zoiets in zijn werk? De LSA advocaat kan je hierover adviseren en bij helpen.
Per 4 januari 2021 heeft De Letselschade Raad het Nationaal Keurmerk Letselschade gelanceerd. Hiermee levert De Letselschade Raad een duurzame bijdrage aan de verdere professionalisering van de letselschademarkt. Dit keurmerk is hét kwaliteitskeurmerk voor dienstverleners die bijdragen aan de afwikkeling van letselschades in Nederland en borgt de kwaliteit van werkzaamheden van letselschadeprofessionals. Met het verkrijgen van het keurmerk onderscheiden dienstverleners zich en tonen ze aan dat ze kwaliteit leveren. Kortom: het is één keurmerk voor de hele letselschadebranche; eenduidig en overzichtelijk.
Heb je een vraag aan een van onze juridisch medewerkers of advocaten? Neem dan contact op met ons team. Wij staan je graag bij!
Als praten met de verzekeringsmaatschappij niet meer helpt en het slachtoffer onrecht wordt aangedaan, schakelen wij de rechter in. In sommige gevallen kan mediation tot een oplossing leiden.