Ongeval op vakantie, wat nu?

29 jun 2017 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De zomer is officieel begonnen. De koffers worden van zolder gehaald en de zwemkleding wordt uit de kast getrokken. Het aftellen tot die welverdiende zomervakantie is begonnen! Natuurlijk ga je op vakantie voor de ontspanning en ga je ervan uit dat alles vlekkeloos verloopt. Helaas gebeuren er tijdens de vakantie toch nog regelmatig ongevallen. Mogelijk kan de reisorganisator hiervoor aansprakelijk worden gehouden. Wanneer is dat het geval?

Reisovereenkomst

Eerst zal vast moeten komen te staan dat sprake is van een reisovereenkomst. De wet zegt dat het moet gaan om een van te voren georganiseerde reis die door een reisorganisator wordt aangeboden. De reis moet een overnachting of een periode van meer dan 24 uur omvatten. Om te kunnen spreken van een reisovereenkomst moet de reis ten minste twee van de volgende diensten bevatten: vervoer, verblijf en/of een toeristische dienst die een belangrijk deel van de reis uitmaakt.

Wanneer is de reisorganisator aansprakelijk?

De reisorganisator is verplicht om de reisovereenkomst uit te voeren overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de reisovereenkomst redelijkerwijs mocht hebben. Als de reis niet verloopt volgens deze verwachtingen, dan is de reisorganisator in principe verplicht om de schade van de reiziger te vergoeden. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de schade ontstaat door de schuld van de reiziger zelf of als er sprake is van abnormale en onvoorziene omstandigheden (overmacht). Dit zal beoordeeld moeten worden aan de hand van de omstandigheden van het geval.

Enkele voorbeelden van een ongeval op vakantie

Letselschade door waterglijbaan Een dame heeft tijdens haar huwelijksreis naar Turkije ernstig letsel opgelopen toen ze bij haar hotel van een waterglijbaan ging. De rechtbank heeft, na onderzoek door een deskundige, geconcludeerd dat de glijbaan niet de veiligheid bood die redelijkerwijs mag worden verwacht. De reisorganisator is aansprakelijk (klik hier voor de uitspraak). Val in badkamer door lekkage Een echtpaar heeft via een reisorganisator een reis geboekt naar Macedoniƫ. Er was sprake van een lekkende douchebak. Hierdoor bleef het water op de badkamervloer staan. De man heeft hierover geklaagd bij de reisleider en gevraagd om een andere badkamer. Dat werd hem geweigerd. Enkele dagen later is de man in de badkamer uitgegleden, met schouderletsel als gevolg. De reisorganisator is aansprakelijk (klik hier voor de uitspraak).

Behandeling op basis van Nederlands recht

Als de reisorganisator aansprakelijk is, dan kan de schade die je in het buitenland hebt opgelopen worden behandeld op basis van het Nederlandse recht. Bij een discussie kun je dan naar de Nederlandse rechter. Dat betekent dat de gang naar de rechter in het buitenland bespaard kan blijven. Vragen? Neem gerust contact met ons op! Fotocredits: Halfpoint / Fotolia

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.