Het probleem van een zzp-er, die graag sport en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft.

20 apr 2016 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Een aantal weken geleden ging ik kijken bij een vriend, die moest vechten op een kickboksgala. Bij de eerste stoot voelde hij iets knappen in zijn bovenarm. Vol adrenaline heeft hij doorgevochten. Uiteindelijk won hij de wedstrijd overtuigend op punten. De dag daarna belde hij op om door te geven dat er een pees in zijn bovenarm was gescheurd. Hij moest geopereerd worden en zou minimaal tien weken moeten revalideren. Extra vervelend aan deze situatie is, dat hij zzp’er is en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten. Gevolg: minimaal tien weken geen inkomsten. Deze situatie zette mij aan het denken. Er zijn veel zzp’ers in Nederland. Veel zzp’ers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Is het dan wel zo verstandig om een fysieke sport te beoefenen en de kans op arbeidsongeschiktheid te vergroten?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

In 2015 waren er ongeveer 906.000 zzp’ers in Nederland. Slechts 1 op de 3 zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Belangrijkste reden: een arbeidsongeschiktheidsverzekering is duur. Ik ben het volledig eens met de zzp’ers. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is duur! Maar… maanden of jaren niet kunnen werken wegens arbeidsongeschiktheid is nog veel duurder! Iedereen kan iets overkomen. Er wordt niet voor niets gezegd: een ongeluk zit in een klein hoekje. Het baart mij zorgen dat veel zzp’ers niet goed nadenken over het afsluiten van zo’n belangrijke verzekering.

Zzp’er en een fysieke sport beoefenen

Kickboksen, voetballen, wielrennen, noem allemaal maar op. Er zijn genoeg fysieke sporten. Sporten is goed voor je, maar er is ook een verhoogd risico op blessures en ongelukken. Gevaarlijke en risicovolle situaties horen bij sport. Als je als zzp’er geen arbeidsongeschikheidsverzekering hebt afgesloten, kunnen deze risico’s ernstige financiële gevolgen met zich mee brengen. Nu kan je als argument gebruiken: overal kan iets gebeuren. Klopt helemaal! Maar… sport en spelsituaties nemen in het aansprakelijkheidsrecht een bijzondere plaats in. Er is sprake van een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid. Een situatie die buiten het veld ‘onrechtmatig’ zou zijn, is dat binnen de lijnen vaak niet. Recent heeft de rechtbank Noord-Nederland zich over een ‘sport en spelsituatie’ gebogen. In deze zaak gaat het om ernstig beenletsel opgelopen tijdens een voetbalwedstrijd. De rechtbank oordeelt dat het letsel in causaal verband staat met de tackle/sliding. Vervolgens is de vraag of de tackle/sliding een onrechtmatige daad oplevert. De rechtbank oordeelt dat de tackle/sliding niet als onrechtmatige daad is aan te merken. Deelnemers aan een sport moeten (natuurlijk tot op zekere hoogte) gevaarlijke gedragingen van elkaar verwachten.

Mijn visie

Ik wil zzp’ers aanraden om heel goed na te denken over het al dan niet afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Helaas kan iedereen iets overkomen. Ook zzp’ers! Fotocredits: pavel1964 / fotolia

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders Letselschadeadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.