De mogelijkheden tot schadevergoeding na mishandeling

19 mrt 2014 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Tijdens het uitgaan doen zich zeer regelmatig incidenten, zoals mishandelingen, voor. Enkele weken geleden, tijdens de carnaval, prijkte de volgende kop boven een krantenartikel: “Carnaval niet overal zonder problemen”. In het artikel stond vermeld dat de politie tijdens het carnavalsweekend in verschillende gemeenten heeft moeten ingrijpen. Het ging met name om vechtpartijen. Dit deed mij denken aan een zaak die ik vorig jaar heb behandeld.

Opstootje eindigt met gebroken been

Het ging om een man van 22 jaar oud die met zijn vrienden een avond ging stappen in Tilburg. Tussen cliënt en een andere man ontstond een woordenwisseling in het café. Uiteindelijk zijn beide mannen door de portier het café uitgezet. Buiten ging de ruzie verder. Op enig moment kreeg cliënt van de andere man een duw, waardoor hij zeer ongelukkig ten val kwam. Gevolg: een gebroken been en gescheurde enkelbanden. Wat een gezellige avond zou moeten worden, eindigde in het ziekenhuis.

Civiele procedure bij mishandeling

Cliënt heeft vanwege zijn letsel enkele weken niet kunnen werken door de mishandeling. Zijn totale schade bedroeg circa € 10.000,00 en bestond onder andere uit niet vergoede (medische) kosten, verlies aan verdienvermogen en smartengeld. Cliënt heeft zijn schade uiteindelijk via een civiele procedure bij de dader kunnen verhalen. Gelukkig bood de dader verhaal. Een probleem waar veel slachtoffers namelijk tegenaan lopen, is dat de dader geen geld heeft om de schade te vergoeden. Een eventueel door de dader afgesloten particuliere aansprakelijkheidsverzekering zal geen uitkomst bieden.  De polis verleent doorgaans geen dekking voor letselschade na mishandeling. Dit betekent dat de dader de schadevergoeding uit eigen zak dient te betalen. Van een kale kip kun je echter niet plukken. Welke andere mogelijkheden heb je dan nog als slachtoffer in geval van mishandeling?

Voegen in het strafproces

Indien de dader wordt vervolgd, kan het slachtoffer een civiele claim indienen tegen de dader in het strafproces. Bij een veroordeling van de dader zal de strafrechter ook een uitspraak doen over de vordering van het slachtoffer. De gevorderde schadevergoeding mag echter geen onevenredige belasting van het strafproces opleveren. Het gaat dus met name om relatief eenvoudige schade-posten. Ingewikkelde schadeposten zullen niet worden toegewezen. Over het algemeen wordt via deze weg dan ook niet alle schade van het slachtoffer vergoed.

Schadefonds geweldsmisdrijven

Een derde mogelijkheid is het indienen van een schadeclaim bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Er moet wel voldaan zijn aan een aantal voorwaarden. Zo moet er onder andere sprake zijn van een in Nederland opzettelijk gepleegd geweldsmisdrijf, van ernstig letsel, mag het slachtoffer geen eigen schuld hebben en moet de claim binnen drie jaar zijn ingediend. Daarnaast zijn de vergoedingen aan een maximum gebonden. Voor materiële schade wordt maximaal € 25.000,00 uitgekeerd en voor immateriële schade (smartengeld) maximaal € 10.000,00. Bij een geweldsincident zijn de gevolgen vaak groter dan bedoeld. Helaas is het voor het slachtoffer niet altijd mogelijk om de geleden schade volledig vergoed te krijgen.

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.