Op vakantie na scheiding? Voorkom vakantiestress!

21 mrt 2019 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De voorjaarsvakantie is voorbij en de komende dagen is er mooi lenteweer in aantocht. Voor veel mensen is dit dé periode om vooruit te kijken naar de zomer en natuurlijk de zomervakantie. Vakantieplannen worden gemaakt, de daadwerkelijke reizen worden geboekt en er wordt heerlijk gemijmerd over de invulling van de vakantie. Deze voorpret is een belangrijk en leuk deel onderdeel van de vakantie. Maar gaat u met uw kind(eren) op vakantie na een scheiding? Dan kan de zomervakantie juist tot veel kopzorgen leiden! Waar kunt u dan tegen aan lopen?

Verdeling vakanties

Beide ouders willen meestal graag met de kinderen op vakantie, zeker in de zomervakantie. De meeste ouders spreken bij de echtscheiding dan ook af dat iedere ouder recht heeft op de helft van de vakanties, waarbij zij ook afspreken dat de concrete verdeling later in onderling overleg afgesproken moet worden. Ook als ouders niet tot afspraken komen over de zorgregeling en de rechtbank hierover een uitspraak doet, dan bepaalt de rechter vaak dat iedere ouder recht heeft op de helft van de vakanties, in onderling overleg nader te verdelen. Ouders moeten vervolgens elk jaar tot afspraken komen over de concrete verdeling van de (zomer)vakantie na scheiding. Dat is niet altijd eenvoudig. Zeker niet als er ook nieuwe partners betrokken zijn, die op hun beurt ook weer kinderen hebben met een ex-partner en afspraken moeten maken over de verdeling van de zomervakantie.

Toestemming buitenland en identiteitsbewijs

Is het gelukt om tot afspraken over de verdeling van de vakanties te komen, dan is daarmee de kous nog niet af. Voor iedere reis van een kind naar het buitenland, moeten beide gezaghebbende ouders toestemming gegeven. Anders kan de douane de doorgang van het kind weigeren. Inmiddels wordt dit op de diverse vliegvelden ook steeds strikter gecontroleerd door de douane. Het is raadzaam om de toestemming schriftelijk vast te leggen, volgens het daartoe bestemde formulier van de overheid. Daarnaast is het natuurlijk nodig dat de kinderen over een identiteitsbewijs beschikken en ook daarvoor is de toestemming van beide gezaghebbende ouders vereist.

Kort geding

Indien het niet lukt om tot afspraken te komen over de verdeling van de aankomende zomervakantie en/of de toestemming voor de reis en/of aanvraag van het identiteitsbewijs wordt geweigerd, dan kunt u die zaken in kort geding voorleggen aan de rechtbank. U kunt dan bijvoorbeeld vragen om vervangende toestemming voor de reis en/of de aanvraag van het identiteitsbewijs. Dit kan in een kortgedingprocedure. Hoewel een kortgedingprocedure een korte procedure is (normaal van circa 6 tot 8 weken), kan het ook voorkomen dat het door drukte bij de rechtbank langer duurt voordat het kort geding op zitting behandeld wordt. Ik adviseer u dan ook om de zomervakantie niet pas op het laatste moment te bespreken met uw ex-partner. Pak dit tijdig op, zodat u op tijd in beeld hebt of er overeenstemming wordt bereikt over alle aspecten rondom de zomervakantie. Lukt dat namelijk niet, dan is het prettig als u in ieder geval nog ongeveer 8 weken de tijd heeft voor uw vertrek om een eventueel kort geding te starten. De familierechtadvocaten van AK Advocaten kunnen u uiteraard op deskundige wijze hierin bijstaan. Gaat u binnenkort met uw kind(eren) op vakantie na een scheiding en heeft u hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Fotocredits: Jacob Lund / Adobe Stock

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.