Whiplashklachten na aanrijding met lage snelheid - AK Advocaten

Whiplashklachten na aanrijding met lage snelheid

29 mei 2018 Letselschaderecht Daniëlle van Gastel

Vaak ontstaat er door een auto-ongeluk pijn in de nek en rug, hoofdpijn en problemen met het geheugen en concentratie. We noemen dit ook wel whiplash. Allemaal klachten die logisch te verklaren zijn. Zeker als de auto’s met hoge snelheid tegen elkaar zijn gebotst. Maar ook als er met een lage snelheid wordt gebotst kunnen er klachten ontstaan. Kan een aanrijding met een lage snelheid eigenlijk wel (whiplash)klachten veroorzaken? Over deze vraag is vaak discussie tussen slachtoffers van een aanrijding met een lage snelheid en de verzekeraar.

Delta V

Verzekeraars zeggen regelmatig dat een aanrijding met een lage snelheid geen (whiplash)klachten kan veroorzaken. De verzekeraar zegt dan dat de botssnelheid daarvoor te laag was. We noemen dit een Delta V verweer. De verzekeraar wil dan vaak een Delta V onderzoek laten verrichten. Dat is een onderzoek naar de impact van de botsing. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het type auto, het schadebeeld, de geschatte snelheid en de remvertraging. Als blijkt dat er sprake was van een lage botsimpact (lage Delta V) zegt de verzekeraar vaak dat de klachten niet door de aanrijding veroorzaakt kunnen worden. Dat betekent dat de verzekeraar geen of maar een lage schadevergoeding wil betalen aan het slachtoffer.

Lage botsimpact betekent niet dat er geen klachten kunnen zijn

Als de impact van een botsing laag is, betekent dat nog niet dat er daardoor geen klachten zijn en er dus geen schade is (zie ook deze uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 23 januari 2018). Het is niet zo dat er sprake moet zijn van een bepaalde minimum botsimpact om uit te gaan van het bestaan van klachten. Er moet rekening worden gehouden met alle omstandigheden in het dossier. De botsimpact is daar een onderdeel van. Het is dus wel een omstandigheid waarnaar wordt gekeken bij de vraag of er een verband is tussen het ongeluk en de klachten van het slachtoffer. Maar het is niet allesbepalend.

Hulp nodig na aanrijding?

Heb je een aanrijding gehad en hulp nodig bij het krijgen van een schadevergoeding? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of een van mijn collega’s. Wij helpen je graag. Fotocredits: Monkey Business / Adobe Stock

Over de blogger
Danielle van Gastel

Daniëlle werkt sinds 2012 bij Asselbergs & Klinkhamer. Daarvoor werkte zij als jurist bij de rechtbank.

Meer artikelen van Danielle van Gastel
Danielle van gastel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *