ZZP’ers beperk jullie financiële risico’s

13 jul 2016 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
In mijn vorige blog heb ik uitgelegd wat de risico’s zijn voor zzp’ers bij het beoefenen van een fysieke sport. In deze blog zal ik iets vertellen over verkeersongevallen. Iedereen die deelneemt aan het verkeer, kan betrokken raken bij een verkeersongeval. In 2015 hebben er alleen in Nederland al ruim 113.000 verkeersongevallen plaatsgevonden.

Verschillende soorten verkeersongevallen

Er zijn verschillende soorten verkeersongevallen. Voor een aantal categoriëen gelden speciale regels. In deze blog zal ik mij beperken tot de situaties waarbij alleen motorvoertuigen betrokken zijn.

Arbeidsongeschikt als gevolg van een verkeersongeval

Je bent betrokken bij een verkeersongeval met meerdere motorvoertuigen. Als gevolg van het ongeval raak je arbeidsongeschikt. Wie is er aansprakelijk voor de schade? Wie heeft de verkeersregels overtreden?

Bewijs

Bij verkeersongevallen hangt het voornamelijk af van bewijs. Stel, jij bent van mening dat de andere partij aansprakelijk is. Als je jouw schade vergoed wilt krijgen, zul je moeten bewijzen dat de andere partij een verkeersfout heeft gemaakt. Dit is soms lastig. Het zoeken naar bewijs (bijv. naam en adres van getuigen) is vaak het laatste waar mensen aan denken direct na een ongeval.

Andere partij aansprakelijk

Als je kan bewijzen dat de andere partij aansprakelijk is, zal de WAM-verzekeraar van de andere partij de aansprakelijkheid (moeten) erkennen. De verzekeraar zal jouw materiële en immateriële schade vergoeden. Dus ook het inkomen dat jij misloopt als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent.

Zelf aansprakelijk

Maar… wie vergoedt de schade als je niet kan bewijzen dat de andere partij aansprakelijk is? Of als jij zelf aansprakelijk bent voor het ontstaan van het verkeersongeval? In de meeste gevallen is het antwoord: niemand!! Ditzelfde geldt bij eenzijdige verkeersongevallen. Er is geen andere partij die je aansprakelijk kan stellen voor jouw schade.

Oplossing

Gelukkig is er voor deze situaties een goedkope oplossing. Namelijk: de schadeverzekering inzittenden (SVI). De SVI is een extra verzekering, die je naast de verplichte autoverzekering kunt afsluiten. De SVI kost ongeveer € 5,00 per maand. De SVI vergoedt de schade die de bestuurder en de inzittenden in de auto door een ongeval oplopen. De verzekeraar kijkt niet wie er schuldig is aan het ongeval. De daadwerkelijke letselschade wordt vergoed. Voor werkgevers met personeel in dienst is een SVI ook vaak een vereiste. Lees daarover meer in de 3 blogs van mijn collega Jolanda Broeders. Advies: ZZP’ers beperk financiële risico’s en sluit een SVI verzekering af! Fotocredits: Fotolia / mrivserg

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.