Mogen buren hun appartement aan toeristen verhuren?

26 apr 2019 Vastgoedrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

U heeft diep in de buidel getast voor een mooi appartement. Een fijne plek om na een drukke werkdag tot rust te komen. Tenminste, dat was de bedoeling. Bij thuiskomst treft u vaak vreemde gezichten in de gang en het geluid van rolkoffers en ander rumoer verstoort geregeld uw nachtrust. Buren blijken, om een zakcentje bij te verdienen, toeristen via Airbnb van uw woonomgeving te laten meegenieten. U vraagt zich af: mag dat zomaar?

Bestemming van het appartement

Vakantieverhuur kan in strijd zijn met de bestemming van een appartement in de splitsingsakte. Die bestemming is in de regel ꞌwonenꞌ. Bedrijfsmatige exploitatie is op grond daarvan niet toegestaan. Het met regelmaat op commerciële basis voor korte periodes verhuren van een woning kan hieronder worden geschaard. Toeristen ꞌwonenꞌ er niet.

Bed and Breakfast

Maakt het nog verschil of de eigenaar ten tijde van de verhuur zelf ook in het appartement aanwezig is, zoals meestal het geval is bij een Bed and Breakfast? Nee, zo oordeelde de rechtbank Amsterdam in 2018. Niet toegestaan gebruik van het appartement wordt niet opgeheven door de omstandigheid dat het appartement tegelijk wordt gebruikt op een manier die wel is toegestaan.

Verbodsbepaling

Vaak is in de splitsingsakte bovendien een aanvullende bepaling opgenomen die exploitatie van een ꞌpension- of kamerverhuurbedrijfꞌ expliciet verbiedt. Veelvuldige, kortdurende verhuur van een appartement is hiermee volgens rechtspraak gelijk te stellen. Indien een absoluut verhuurverbod in de splitsingsakte is opgenomen, is iedere vorm van verhuur uit den boze. Zo ook een enkele keer per jaar gedurende de vakantieperiode.

Toestemming

Als door de VvE bij besluit toestemming is verleend voor verhuur in strijd met een verhuurverbod in de splitsingsakte, is dit besluit nietig. De VvE mag hiervan niet afwijken. Derden, zoals potentiële kopers van een appartement, moeten op de inhoud van de splitsingsakte kunnen vertrouwen.

Regels gemeente

Naast bovengenoemde bepalingen, kunnen ook gemeentelijke regels paal en perk stellen aan vakantieverhuur in een appartement. Zo geldt op grond van de Huisvestingsverordening in de gemeente Amsterdam sinds 1 januari 2019 dat vakantieverhuur nog maximaal 30 dagen per jaar aan maximaal 4 personen tegelijk is toegestaan. Beperkingen kunnen ook voortvloeien uit het bestemmingsplan.

Weten wat u kunt doen in uw situatie? Wij helpen u graag. Neem contact op met mij of een van mijn collega’s.

Fotocredits: Warpedgalerie / Adobe Stock

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.