WHOA: een krachtig instrument voor schuldsanering en herstructurering

12 jul 2023 Ondernemingsrecht Erik van Loon

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Een faillissement en/of herstructurering is vaak ingewikkeld en altijd ingrijpend. Niet slechts voor de ondernemer in kwestie, maar ook voor alle andere stakeholders: werknemers, klanten, leveranciers, financiers, aandeelhouders en concurrenten. In een eerdere blogserie stond ik stil bij het zakendoen met bedrijven in zwaar weer en de mogelijkheden tot bescherming.

In deze nieuwe serie blogs zal ik ingaan op de recente ontwikkelingen op het gebied van faillissementen/herstructureringen, waarover ik eerder een introductie schreef. In dit tweede blog sta ik stil bij de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (‘WHOA’)

Tip: schrijf je in voor onze gratis lezing over de WHOA op 6 juni 2024

Ik wil meer weten over ondernemingsrecht

Waarom is de WHOA geïntroduceerd?

De toevoeging van de WHOA aan de Nederlandse wetgeving was noodzakelijk vanwege de beperkingen van de bestaande insolventieprocedures voor het herstructureren van ondernemingen in financiële problemen. Zo vereiste voorheen een onderhands crediteurenakkoord de instemming van alle schuldeisers, wat vaak leidde tot hold-out posities en onnodig waardeverlies voor betrokken partijen.

Doel en toepassing van de WHOA

De WHOA kan worden ingezet met verschillende doeleinden, waaronder het afwenden van een faillissement door middel van een herstructurering, het liquideren van een onderneming indien dit gunstiger is dan een faillissement, of een combinatie van beide. Een schuldenaar kan het akkoord naar eigen inzicht vormgeven, zoals het uitstellen of verminderen van betalingsverplichtingen en het omzetten van vorderingen in aandelen.

Flexibiliteit en bescherming voor schuldeisers

De schuldenaar is in principe vrij om het akkoord in te richten zoals hij dat wenst. Het akkoord kan ook toekomstige verplichtingen wijzigen, maar alleen met instemming van de wederpartij(en) bij wederkerige overeenkomsten. Het akkoord moet voldoen aan bepaalde voorschriften die de WHOA stelt ter bescherming van de belangen van schuldeisers en aandeelhouders.

Whoa terugblik eerste uitspraak

''De WHOA biedt een oplossing voor complexe financiële situaties en geeft schuldenaren en schuldeisers de nodige flexibiliteit en bescherming.''

Cash out-optie en bescherming voor bedrijfsmatige financiers

Voor schuldeisers die tegen het akkoord hebben gestemd, is er een cash out-optie beschikbaar waarbij zij een betaling in contanten kunnen ontvangen gelijk aan de liquidatiewaarde van hun vordering. Deze optie geldt echter niet voor bedrijfsmatige financiers met pand- of hypotheekrechten, om te voorkomen dat het akkoord faalt vanwege liquiditeitstekorten.

Het homologatieproces

Het proces van het verkrijgen van homologatie van het akkoord is relatief snel. Het akkoord wordt verbindend zodra het is gehomologeerd, en hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank is uitgesloten. Dit zorgt voor zekerheid en snelle uitvoering van het akkoord, aangezien het tot stand komt onder de dreiging van een mogelijk faillissement.

Conclusie

De WHOA heeft een positieve impact op de juridische mogelijkheden voor schuldsanering en herstructurering in Nederland. Het biedt een oplossing voor complexe financiële situaties en geeft schuldenaren en schuldeisers de nodige flexibiliteit en bescherming.

Contacteer ons voor juridisch advies

Als advocaat bij AK Advocaten in Etten-Leur, Nederland, sta ik klaar om mijn cliënten te begeleiden bij het benutten van de voordelen van de WHOA en hen te helpen bij het opstellen en uitvoeren van onderhandse akkoorden. Neem gerust contact met mij of mijn collega’s van de sectie Ondernemingsrecht op voor meer informatie of juridisch advies.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Erik van Loon

Binnen het ondernemingsrecht heeft Erik twee duidelijke specialisaties: het faillissementsrecht en het rechtspersonen- & vennootschapsrecht. Het zijn voornamelijk ondernemers die vertrouwen op deze specialistische kennis van Erik.

Meer artikelen van Erik van Loon
Erik van Loon Ondernemingsrecht advocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.