Aansprakelijkheid bij schade door een schrikhek

24 feb 2023 Letselschaderecht Mark van der Bijl

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Stel, na een geweldig mooi carnavalsweekend, stap jij maandagochtend op de scooter om naar je werk toe te gaan. De ochtendwind in je gezicht doet je goed en je voelt je elke minuut al iets beter. Plotseling ligt er een omgevallen schrikhek op het wegdek. Jij kan dit niet meer ontwijken en komt hard ten val.

Je gelooft het niet, maar een soortgelijke situatie heeft zich voorgedaan. De rechter moest de volgende vraag beantwoorden: Kan de gemeente aansprakelijk gehouden worden voor de kosten die de zorgverzekeraar heeft gemaakt voor de bestuurder van de scooter? Op 21 december 2022 heeft de rechtbank Den Haag hierover uitspraak gedaan. In dit blog vertel ik je daar meer over.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Wat gebeurde er?

Op maandag 11 maart 2019 zijn er kort na elkaar twee scooterrijders tegen een omgevallen schrikhek aangereden. De gemeente was al een maand bezig met wegwerkzaamheden. Om die reden hadden ze midden op het wegdek een schrikhek geplaatst, dat als wegafzetting fungeerde. Het weekend voor het ongeval heeft het KNMI code geel en later zelfs code oranje afgegeven, wegens zware windstoten. Het schrikhek was niet verzwaard of vastgezet, waardoor het is omgewaaid. De nietsvermoedende scooterrijders hebben het omgewaaide schrikhek niet gezien en zijn ten val geraakt.

Verstrekkende gevolgen

Als gevolg van de val heeft de ene bestuurder ernstig hoofdletsel opgelopen en de andere bestuurder is aan zijn verwondingen overleden.

Wie start hier een procedure?

In dit geval hebben niet (de nabestaanden van) de slachtoffers een procedure gestart, maar heeft de zorgverzekeraar (DSW) van de bestuurder met ernstig hoofdletsel een procedure gestart. DSW is van mening dat de gemeente aansprakelijk is en de gemaakte zorgkosten van DSW moet betalen.

''DSW is van mening dat de gemeente aansprakelijk is en de gemaakte zorgkosten van DSW moet betalen.''

Wanneer is de gemeente aansprakelijk?

Voordat de gemeente aansprakelijk gehouden kan worden, moet vast komen te staan dat de gemeente:

  1. wist dat het schrikhek daar stond;
  2. een gevaarlijke situatie in het leven heeft geroepen door het plaatsen van een schrikhek;
  3. onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om te waarschuwen en te beschermen tegen dit gevaar. 

1. Wist de gemeente dat het schrikhek daar stond?

In dit geval waren er al een maand werkzaamheden aan de gang en heeft de gemeente zelf het schrikhek geplaatst. De gemeente wist dus dat het schrikhek daar stond.

2. Is er sprake van een gevaarlijke situatie?

De rechtbank Den Haag is van mening dat het schrikhek in dit geval een gevaar oplevert. De gemeente had moeten weten dat het stormde het weekend voor het ongeval. Dit vanwege de waarschuwingen van het KNMI (code oranje) voor dat weekend. Ondanks deze waarschuwingen heeft de gemeente alsnog het schrikhek niet verzwaard of gecontroleerd dat het niet was omgevallen. Zonder verstevigingen zou het schrikhek makkelijk kunnen omwaaien en een gevaarlijke situatie opleveren. De verkeersdeelnemers zullen een omgewaaid schrikhek namelijk snel over het hoofd zien.

3. Zijn er voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen?

De rechtbank Den Haag concludeert dat de gemeente extra voorzorgsmaatregelen had moeten nemen. Het had op de weg van de gemeente gelegen om het schrikhek regelmatig te controleren, ook in het weekend voor het ongeval.

Daarnaast was de meest eenvoudige maatregel om het schrikhek te verstevigen met bijvoorbeeld zandzakken. Ook dit heeft de gemeente nagelaten. Tot slot merkt de rechtbank nog op dat het plaatsen van waarschuwingsborden in dit geval niet voldoende was. Gezien de bijzondere omstandigheden (storm) had de gemeente meer moeten doen, om de veiligheid te waarborgen.

Nu de gemeente onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om het schrikhek te verstevigen en te controleren, is hij aansprakelijk voor de gemaakte zorgkosten van DSW.

Hulp nodig?

Ben jij ook het slachtoffer geworden van een verkeersongeval en wil je jouw letselschade verhalen op de veroorzaker? Twijfel dan niet en neem contact op met mij of een van mijn collega’s van letselschaderecht. Wij helpen je graag bij het verhalen van de schade die je hebt geleden.

Ik heb een vraag

Over de blogger
Mark van der Bijl

Mark is gespecialiseerd in het letselschaderecht en staat slachtoffers van verkeersongevallen, sport- en spelsituaties, arbeidsongevallen, medische fouten en geweldsmisdrijven bij. Mark werkt voornamelijk voor slachtoffers.

Meer artikelen van Mark van der Bijl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.