De elektrische step in het Nederlandse straatbeeld

22 jun 2021 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Het straatbeeld verandert snel. Zelf rijd ik ook veel buiten op de elektrische bakfiets met mijn drie kinderen in Breda en Etten-Leur. Tijdens mijn ritten duikt de elektrische step steeds vaker op. In België en Duitsland is de elektrische step niet meer weg te denken uit de grote steden. De step to go draagt bij aan de bereikbaarheid, het milieu en neemt weinig plek in. Het is dan ook niet zo gek dat wij inspiratie opdoen over de grens en ook hier met de elektrische step de weg op gaan.

De elektrische step mag meestal niet op de openbare weg

Met de elektrische step mag je alleen rijden op eigen terrein. Niet op de openbare weg. De enige uitzondering is een elektrische step die een “aangewezen bromfiets” is of een bromfiets. Maar daar vallen de meeste elektrische steps die worden verkocht niet onder. Simpelweg omdat ze niet aan de keuringsvoorwaarden (kunnen) voldoen.

Soorten elektrische steps

Het is goed om te weten dat er een onderscheid is tussen steps met een gashendel (volledig elektrisch) en steps met trapondersteuning. Een step met gashendel moet worden gekeurd door de RDW. Een step met trapondersteuning zou je onder de fietswetgeving kunnen scharen. Deze wordt dan niet gezien als een motorvoertuig, doordat je zelf ook nog een beetje moet steppen. Deze categorie is vergelijkbaar met de elektrische fietsen die ondersteuning geven tot 25 km/u. Het lastige is alleen dat de Nederlandse wet hierover nog niets zegt. Formeel gezien ben je voor de wet dan ook een motorrijtuig. In tegenstelling tot wat je op verschillende websites hierover terugvindt.

Verschillende regelgeving per land

De (volledig) elektrische step en de step met trapondersteuning wordt dus gezien als een motorrijtuig. Om de openbare weg op te mogen moet er een Europese of Nationale typegoedkeuring zijn. Een aantal voertuigen – zoals de elektrische step – valt niet onder de Europese typegoedkeuring waardoor het aan de landen zelf is overgelaten of ze wel of niet de weg op mogen. Dit verklaart ook de verschillen tussen de Europese landen. In Nederland zal er dan ook een nationale goedkeuring van de RDW moeten zijn voordat de elektrische step formeel de openbare weg op mag.

Verzekering tegen aansprakelijkheid

Als je in Nederland met een motorrijtuig aan het verkeer deelneemt, moet je je verzekeren. Dus ook als je met een elektrische step deelneemt aan het verkeer. Je kunt je alleen niet verzekeren als het om een niet toegelaten voertuig gaat. Verzekeringsproducten ontbreken nu nog. Soms wordt de step toch verzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering particulieren, maar vaak ook niet. Er zijn grote verschillen. Het kan dus zijn dat je niet verzekerd bent. Dit kan grote financiële gevolgen hebben als je een ongeluk veroorzaakt.

Ongeluk & aansprakelijkheid

In Nederland worden ongemotoriseerden beschermd door de wet bij een ongeluk met een gemotoriseerd voertuig. Als ongemotoriseerde wordt jouw schade vergoed, tenzij er sprake is van overmacht. Als je met je elektrische step toch de openbare weg opgaat en je raakt betrokken bij een ongeluk, dan zal je als gemotoriseerde worden gezien. En dat betekent dat de aansprakelijkheid wordt beoordeeld alsof dat je een auto/brommer bent, terwijl je eigenlijk een net zo kwetsbare verkeersdeelnemer bent als de fiets met trapondersteuning tot 25 km/u. Hier gaat de regelgeving met de technologische ontwikkeling wringen. Aanpassing van de wetgeving is dan ook nodig! Tot die tijd misschien voor de vorm mee steppen en aanvoeren dat je moet worden gezien als een fiets met trapondersteuning.

AK Letsel

Heb je een ongeluk gehad of veroorzaakt met de elektrische step, neem contact op met de letselschadeadvocaten van AK voor advies.

Contact opnemen

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.