Letselschade, maar veroorzaker niet bekend. Wat dan?

26 nov 2019 Letselschaderecht Astrid van Tilburg

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Soms loop je letsel op, zonder dat duidelijk is wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Of je wordt het slachtoffer van geweld, waarbij de dader niet bekend is. Normaal gesproken verhaal je je schade op de aansprakelijke partij. Wanneer de dader onbekend is, wordt het een stuk lastiger om je schade verhaald te krijgen. Toch zijn er mogelijkheden om – in sommige gevallen –een vergoeding te krijgen.

Schadefonds Geweldsmisdrijven

Je kunt slachtoffer worden van een vechtpartij waarbij de dader niet bekend is. Gelukkig is er een mogelijkheid om je schade dan vergoed te krijgen. Je kunt namelijk een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Mijn collega Ine Dilven legt in een eerder blog uit hoe het Schade-fonds Geweldsmisdrijven werkt.

Waarborgfonds Motorverkeer

Ook bij een ongeluk met een motorvoertuig, waarbij je niet bekend bent met de aansprakelijke bestuurder, kun je in Nederland je schade vergoed krijgen. We kennen in Nederland namelijk het Waarborgfonds Motorverkeer. Via het Waarborgfonds Motorverkeer kun je vragen om een vergoeding wanneer je bent aangereden door een motorvoertuig. Met motorvoertuig bedoel ik bijvoorbeeld een vrachtwagen, tractor, auto of een scooter.

Wanneer kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer?

Je kunt een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer wanneer er sprake is van:

  • een onbekend motorvoertuig;
  • een onverzekerd motorvoertuig;
  • een gestolen motorvoertuig.

Er wordt door het Waarborgfonds Motorverkeer wel een eigen risico gehanteerd. Dat eigen risico is € 250,00.

Onderzoeken wie de dader is

Je moet wel bewijzen dat je genoeg hebt gedaan om te achterhalen wie de dader was. Doe dus altijd aangifte bij de politie. Dat moet binnen veertien dagen na het ongeval zijn gebeurd. Vraag telefoonnummers aan getuigen. Als het nog lukt, probeer dan foto’s te maken. En ook belangrijk: ga naar de dokter als je klachten hebt. Dat alles moet je zo snel mogelijk na het ongeval doen.

Termijn indienen claim

Je hoeft niet direct na het ongeval een claim in te dienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Daar heb je drie jaar voor.

Beroep op de eigen verzekeraar

Misschien kun je een beroep doen op je eigen verzekeraar. Sommige vormen van vandalisme zijn bij een autoverzekering namelijk wel gedekt.

Heeft u vragen over uw zaak of over uw mogelijkheden om de schade te verhalen? Neem dan gerust contact met mij op, ik sta je graag te woord.

Over de blogger
Astrid van Tilburg

Astrid werkt sinds oktober 2015 als jurist bij de sectie Letselschade van AK Advocaten.

Meer artikelen van Astrid van Tilburg
Astrid van Tilburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.