De overheid heeft onder meer als taak om toezicht te houden op de naleving van wetten en regels. Als er wetten of regels worden overtreden kan er handhavend worden opgetreden. Sterker nog, vaak móet dat. Op de overheid rust namelijk een beginselplicht tot handhaving. De overheid heeft veel bevoegdheden bij de handhaving. Krijg jij met een toezicht of handhaving te maken? Dan is het goed om je in een zo vroeg mogelijk stadium te laten adviseren over jouw rechten en plichten.
Als de overheid een overtreding constateert, kan zij handhavend optreden. Dit kan ambtshalve of naar aanleiding van een handhavingsverzoek. Van een overtreding is bijvoorbeeld sprake als gehandeld wordt in strijd met het omgevingsplan, als de vereiste vergunning ontbreekt of als juist in strijd met de vergunning wordt gehandeld. Door de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 is veel wet- en regelgeving gewijzigd. AK Advocaten is hiervan goed op de hoogte.
In geval van een overtreding kan het bevoegd gezag – afhankelijk van de situatie – ervoor kiezen een waarschuwing te geven. Het bevoegd gezag kan echter ook een last onder dwangsom, een last onder bestuursdwang of zelfs een bestuurlijke boete opleggen. Ook kan de omgevingsvergunning worden ingetrokken.
Voordat handhavend wordt opgetreden wordt vaak eerst een voornemen of vooraankondiging aan jou gestuurd. Daartegen kun jij een zienswijze kenbaar maken. Daarna volgt het handhavingsbesluit. Tegen een handhavingsbesluit staat bezwaar, beroep en hoger beroep open. Gelet op de korte termijnen in handhavingszaken, is het belangrijk dat je op tijd in actie komt. Daarmee voorkom je dat je te maken krijgt met een verbeurde dwangsom of de kosten van bestuursdwang.
Als je een door de overheid opgelegde last onder dwangsom namelijk niet naleeft, verbeur je de dwangsom. De overheid kan de dwangsom dan invorderen, oftewel opeisen. Sterker, meestal móet dat, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden. Denk hierbij aan overmacht, misbruik van bevoegdheden of verwijtbaar handelen door de overheid. Deze bijzondere omstandigheden worden echter niet snel aangenomen. Laat je hier dus altijd goed over adviseren.
De sectie Omgevingsrecht van AK Advocaten is gespecialiseerd in toezicht- en handhavingsvraagstukken. Wij hebben jarenlange ervaring met handhavingszaken en staan voornamelijk ondernemers, instellingen en particulieren bij. Ben jij geconfronteerd met een handhavingsbesluit en kun je je daar niet in vinden? Of wens je juist dat de overheid handhavend optreedt? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder. Ook als je wordt geconfronteerd met een invordering, kun je bij ons terecht voor advies en bijstand. Wellicht kun je een beroep doen op bijzondere omstandigheden of op matiging van de dwangsom.
Bij AK Advocaten ben je aan het juiste adres voor alle vraagstukken toezicht en handhaving. Neem gerust contact met ons op.
Lees hier meer over zaken met betrekking tot handhaving en toezicht.