De nachtmerrie van Ajax en de rol van de Raad van Commissarissen

09 apr 2024 Arbeidsrecht Jeroen van Kollenburg

Het is de nachtmerrie van de Ajax supporter. De fans die gewend zijn geraakt aan technisch hoogstandjes op het veld en het pakken van prijzen op nationaal en internationaal niveau hebben alle reden om te denken dat ze in een nachtmerrie zijn beland. In dit blog neem ik je mee in een rondje langs de velden om alle sportieve, maar zeker ook bestuurlijke feiten (en fouten) op een rij te zetten.

Ik wil meer weten over arbeidsrecht

De Kuip

De kruitdampen in de Rotterdamse kuip zijn net opgedroogd. Wie had voorspeld dat Ajax in één seizoen twee wedstrijden van de aartsrivaal Feyenoord zou verliezen met een doelsaldo van nul voor en tien tegen zou hard zijn uitgelachen in de gemiddelde kroeg in de Jordaan. Wie ook nog voorspelde dat de club zou worden uitgeschakeld in de KNVB beker door de amateurs van USV Hercules werd zeker bestempeld als krankjorem.

Buiten het veld gaat het niet veel beter. De eerder aangestelde technisch directeur Sven Mislintat tekende een contract tot en met de zomer van 2026, maar moest al snel het veld ruimen toen zijn aankopen geen succes bleken te zijn en Ajax afzakte naar de degradatiezone.

Nieuwe bestuurder Kroes

Gelukkig was er licht aan de horizon. Alex Kroes zou als oud directeur van AZ orde op zaken gaan stellen. Dat duurde even omdat Kroes als werknemer nog gebonden was aan een concurrentiebeding en de Alkmaarse voetbalclub hem niet naar een concurrent wilde zien vertrekken. Eindelijk was het dan zover. Kroes kon aan de slag. Althans, dat was de bedoeling. De nieuwe directeur zou in de wetenschap dat hij een functie bij de beursgenoteerde vennootschap Ajax ging bekleden aandelen van de club hebben gekocht en had dit niet gemeld.

Het verwijt wordt gemaakt dat Kroes heeft gehandeld met voorkennis. Voldoende om over te gaan tot schorsing van de directeur. De Raad van Commissarissen (RvC) nam hierin het voortouw. Wat is nu de rol van de RvC?

''De RvC is ingesteld om toezicht te houden op het beleid, de strategie en de financiële situatie van een onderneming.''

De RvC

De RvC is ingesteld om toezicht te houden op het beleid, de strategie en de financiële situatie van een onderneming. Zij controleert onder meer of de onderneming zich wel houdt aan toepasselijke wet- en regelgeving en of het onderneming geen onverantwoorde financiële risico’s neemt.

In sommige gevallen heeft de RvC ook de bevoegdheid om – al dan niet samen met de directie – leden van het bestuur te benoemen en te ontslaan. Dat is ook bij Ajax het geval. Ajax heeft de taken van de commissarissen vastgelegd in het Reglement Raad van Commissarissen van AFC Ajax N.V. Nieuwsgierig? Het Reglement is op internet eenvoudig te raadplegen.

In deze constructie is het de RvC die de directie aanstelt en vervolgens controleert. Daarmee heeft de RvC een invloedrijke positie. Zij kan enkel worden weggestuurd door de aandeelhouders van de vennootschap.

En nu?

De RvC is dus aan zet. Of de schorsing wordt omgezet in een ontslag moet nog blijken. Voorlopig zal er nog aardig wat werk verzet moeten worden om te voorkomen dat de club verder naar de gallemiezen zal gaan.

Heb je vragen naar aanleiding van dit onderwerp, zoals de rol van de RvC? Neem contact op met mij of met mijn collega’s van de sectie Arbeidsrecht.

Maak vrijblijvend een afspraak

Over de blogger
Jeroen van Kollenburg

Jeroen geeft als salary-partner leiding aan de sectie arbeidsrecht. Hij adviseert onder meer over complexe ontslagkwesties, (internationale) reorganisaties, medezeggenschap en overtreding van arbeidsomstandighedenwetgeving.

Meer artikelen van Jeroen van Kollenburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.