‘Uw pakket is bezorgd!’ Maar de pakketbezorgers ook

20 nov 2023 Letselschaderecht Jimke van Ruitenbeek-Eyck

Sinterklaas is weer in het land en op veel plekken hangt de kerstverlichting al weer in de bomen; de start van een gezellige wintertijd voor veel mensen. Er is één specifieke beroepsgroep die opziet tegen de komende periode en dat zijn de pakketbezorgers. Daar heerst namelijk een hoge mate van bezorgdheid.

Zo stond afgelopen week in de krant dat het werken met pakketten bij PostNL flinke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het tillen van pakketten zwaarder dan de toegestane 23 kg zijn geen uitzondering. In combinatie met een hoge werkdruk leidt dit tot een toename van lichamelijke gezondheidsklachten door overbelasting, waaronder rugklachten.

Wat als het zover komt dat een medewerker van een postbedrijf arbeidsongeschikt raakt door rugklachten; kan hij of zij de financiële schade die daardoor ontstaat dan verhalen op de werkgever? Wel als er gesproken kan worden van een beroepsziekte en aannemelijk is dat de ontstane (gezondheids)schade daar een gevolg van is. Ik vertel je er graag meer over in dit blog.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Wanneer is er sprake van een beroepsziekte?

Als een ziekte of aandoening het gevolg is van een belasting die in overwegende mate in arbeid of arbeidsomstandigheden heeft plaatsgevonden, dan is er sprake van een beroepsziekte volgens Art. 1.11, lid 1 uit de Arbeidsomstandighedenwet van 1998.

Het bewijs is bij een beroepsziekte een stuk moeilijker dan bij een arbeidsongeval. De reden daarvoor is dat een beroepsziekte vaak een minder duidelijke relatie heeft met de arbeidsomstandigheden dan een arbeidsongeval. Doofheid, burn-out en rugpijn kunnen vele oorzaken hebben die niet persé arbeidsgerelateerd zijn, terwijl een gebroken been direct na een val van een steiger weinig vragen op zal roepen.

Zo kan er een groot tijdsverloop zijn tussen het veroorzaken van de ziekte en de eerste ziekteklachten, wat het moeilijk maakt om achteraf de feiten te achterhalen.

Een ander probleem is dat veel beroepsziekten verschillende oorzaken kunnen hebben; zo kan de oorzaak in de werksfeer, in de privésfeer en soms zelfs in een combinatie van beiden  voorkomen (denk aan asbestblootstelling op de werkplek en roken thuis).

Hoe zit dit juridisch?

De bewijslat voor de werknemer ligt hoog. Zo zal de werknemer in ieder geval aan moeten tonen dat hij schade heeft, is blootgesteld aan een gevaarlijke arbeidssituatie die schadelijk kan zijn voor zijn gezondheid en dat de schade veroorzaakt kan zijn door de uitoefening van de werkzaamheden. Daarbij zal er in ieder geval iets bekend moeten zijn over de werkomstandigheden waaronder er is gewerkt.

''De bewijslat ligt voor een werknemer veel hoger bij een beroepsziekte dan bij een arbeidsongeval''

Terug naar de pakketbezorger

Uit een enquête is gebleken dat bijna alle respondenten die werkzaam zijn bij PostNL gezondheidsklachten ervaren door het werk dat ze verrichten. Pakketten zijn vaak zwaarder dan 23 kg, die door de wet (en gezondheidsnormen) wordt voorgeschreven, en hulpmiddelen zijn er niet. Het totaalpakket aan taken maakt de fysieke overbelasting nog hoger. PostNL doet te weinig om het werk veilig en gezond in te richten, aldus haar eigen medewerkers.

De FNV heeft vorige week melding gemaakt bij de Nederlandse Arbeidsinspectie over de misstanden bij PostNL. Als er reden blijkt voor de inspectie om hier nader onderzoek naar te doen en er volgt een rapport, dan kan de uitkomst daarvan de pakketbezorger van PostNL die een individuele zaak aanspant helpen bij het aannemelijk maken van de omstandigheden waaronder het werk is verricht.

Afrondend

Het Nederlandse beroepsziekterecht is complex. Zelfs de ervaren letselschadebehandelaar heeft hier een lastige kluif aan. Een rechtsbijstandverzekering of een budget is noodzakelijk om zo’n zaak te beginnen. Wij hebben de juiste specialisatie in huis, dus twijfel je over of jouw schade verhaalbaar is? Neem dan contact met mij of met een van mijn collega’s van de sectie Letselschaderecht op. Dan denken wij mee.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Jimke van Ruitenbeek-Eyck

Jimke werkt sinds april 2019 bij AK Advocaten. Zij werkte eerder een aantal jaar als advocaat bij een kantoor in Breda. De afgelopen jaren werkte Jimke bij een schaderegelingsbureau, waar zij erachter kwam dat haar hart toch in de advocatuur ligt.

Meer artikelen van Jimke van Ruitenbeek-Eyck
Jimke Eyck

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.