Arbeidsmediation in de praktijk: in goed overleg uit elkaar

24 jan 2023 Mediation Dimitri Kochx

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

In een serie blogs vertel ik u meer over mediation in een arbeidsconflict: wat is het, wat zijn de voors en tegens en hoe werkt arbeidsmediation in de praktijk? Om die laatste vraag te beantwoorden neem ik u in dit blog mee in een praktijkvoorbeeld.

Ik wil meer weten over mediation

Ziekgemeld

Margje is werkzaam op de binnendienst van een elektrotechnisch bedrijf. Hoewel zij erg haar best doet, klikt het niet met haar collega’s, die er allemaal al langer werken. Margje wordt niet meegevraagd naar borrels en andere activiteiten en voelt zich daardoor buitengesloten. Ook lijkt zij geen grip op haar drukke werkzaamheden te krijgen. Omdat ze zich buitengesloten voelt durft ze niet om hulp te vragen.

Aangezien dit voor Margje nogal veel spanning met zich meebrengt, heeft een kennis haar geadviseerd om zich ziek te melden. Haar leidinggevende twijfelt of Margje wel echt ziek is. Hierop adviseert de bedrijfsarts Margje en haar werkgever om een mediator in te schakelen.

De mediation

Tijdens het eerste gesprek schetst de mediator eerst de verschillende uitkomsten van de mediation:

  • De mediation mislukt, waarna de situatie ofwel voortduurt ofwel een gang naar de rechter openstaat.
  • De mediation slaagt en partijen besluiten met elkaar verder te gaan.
  • De mediation slaagt, maar partijen besluiten op een goede manier uit elkaar te gaan.

Vervolgens laat de mediator beide partijen vertellen wat hen dwarszit. Ook vraagt hij hen hoe zij de situatie en de communicatie over en weer hebben ervaren.

Tijdens dit gesprek blijkt dat de communicatie niet goed meer op gang te brengen is. Margjes leidinggevende heeft er geen vertrouwen meer in dat zij nog op een goede manier kan terugkeren op de werkvloer. Margjes collega’s vinden dat zij hen in een hele drukke periode heeft laten zitten en herkennen zich niet in het beeld dat Margje van hen schetst. Margje zelf ziet het in deze situatie ook niet meer zitten om terug te keren. Maar haar baan opzeggen wil ze niet, want dan heeft ze geen recht op een WW-uitkering. Samen concluderen Margje en haar leidinggevende dat het beter is om uit elkaar te gaan.

In dit geval gaat de arbeidsmediation dus feitelijk over in een exit-mediation: een mediation waarbij de partijen op een nette manier afscheid van elkaar nemen en onder leiding van de mediator in gesprek gaan over de voorwaarden waaronder dat moet gebeuren. En omdat de emoties aan beide kanten al zijn geventileerd, ontstaat er rust en ruimte om hierover op een constructieve manier in gesprek te gaan.

handen schudden

"Tijdens de mediation laat de mediator beide partijen eerst vertellen wat hen dwarszit."

De exit-mediation

Tijdens de daaropvolgende gesprekken gaan Margje en haar werkgever op zoek naar een passende regeling. Tot hun beider opluchting blijkt het mogelijk om daarbij maatwerkafspraken te maken. Niet alleen over een financiële vergoeding, maar ook over andere voorwaarden.

In dit geval spreken partijen niet alleen af dat Margje een ontslagvergoeding meekrijgt, maar ook dat de werkgever een outplacementtraject voor zijn rekening zal nemen. Met name dit laatste geeft Margje veel lucht; zij ziet er tegenop om opnieuw te solliciteren. Ook wil zij zich oriënteren op een carrièreswitch. Het outplacementtraject kan haar daarbij helpen.

Mediator in arbeidsconflicten

AK Advocaten heeft met Dimitri Kochx een deskundige MfN-geregistreerd mediator in huis. Dimitri heeft veel ervaring als mediator in arbeidsconflicten en wordt regelmatig ingeschakeld op advies van bedrijfsartsen.

De aanpak van Dimitri is voortvarend en doelgericht, met oog voor de belangen en emoties van de partijen. Hij dringt snel door tot de werkelijke reden voor het arbeidsconflict om vervolgens te zoeken naar een voor alle partijen bevredigende oplossing. Of dit nu bij de werkgever ligt of elders.

Wilt u een arbeidsconflict voorkomen of oplossen? Raadt de bedrijfsarts mediation aan of bent u op zoek naar iemand die een exit-mediation kan begeleiden? Neem dan contact op met Dimitri.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Dimitri Kochx

Dimitri is sinds 1999 advocaat, vanaf 2002 bij AK Advocaten. Als Managing Partner vormt hij samen met Theo Quaijtaal het Dagelijks Bestuur van ons kantoor.

Meer artikelen van Dimitri Kochx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.