Goed bestuur binnen familiebedrijven

21 mrt 2024 Ondernemingsrecht Erik van Loon

Recent las ik een interessant artikel in het Financieel Dagblad. Het artikel meldde dat meer en meer familiebedrijven kiezen voor een raad van commissarissen. Dit werd gezien als een stap in de goede richting voor goed bestuur. Ik ben het hiermee eens, omdat een goed functionerende raad van commissarissen waardevol kan zijn, vooral in familiebedrijven.

Het artikel was gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door Nyenrode Business University, RSM en Van Lanschot Kempen. Het onderzoek, afgerond in 2023, vergeleek de resultaten met een eerder onderzoek uit 2013. Uit deze vergelijking bleek dat in 2013 slechts 22% van de familiebedrijven met 200 of meer werknemers een raad van commissarissen had. In 2023 was dit percentage gestegen naar 60%. Voor familiebedrijven met 100 tot 199 werknemers steeg dit percentage van 26% in 2013 naar 47% in 2023.

Ik wil meer weten over ondernemingsrecht

Goed bestuur is meer

Het onderzoek concludeerde ook dat een Raad van Commissarissen, die toezicht houdt op het bedrijfsbestuur, slechts één van de drie belangrijke aspecten is van goed bestuur binnen een familiebedrijf. De andere twee aspecten zijn een familiestatuut en een familie-eigendomsstrategie.

Goed bestuur in een familiebedrijf betekent een goede vertegenwoordiging binnen drie domeinen: het bedrijf, de familie en het eigendom. Daarnaast gaat het om de onderlinge relaties tussen deze drie domeinen.

Familiestatuut

Een familiestatuut is een document waarin een familie beschrijft hoe ze met hun bedrijf omgaan. Alle familieleden praten samen en maken regels over hoe ze met het bedrijf werken en wat ieders taken zijn. Het familiestatuut bevat alle punten waar de belangen van de familie en het bedrijf elkaar raken. Het is een goed idee om dit familiestatuut op papier te zetten en het regelmatig te controleren om te zien of het nog steeds past bij de huidige situatie en de wensen van de familie.

Familie-eigendomsstrategie

Een familie-eigendomsstrategie is een plan waarin een familie bepaalt hoe ze met hun eigendom omgaan. Het doel is om ervoor te zorgen dat de familieleden op een georganiseerde, tijdige en doelgerichte manier leren om verantwoordelijke eigenaren te zijn. Dit betekent dat ze leren hoe ze hun aandeel in het bedrijf op een goede manier kunnen beheren en hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van het bedrijf. De strategie beschrijft ook hoe de familie op de lange termijn met hun aandeel in het bedrijf wil omgaan. Het kan ook regels bevatten voor familieleden die aandelen hebben, maar niet actief zijn in het bedrijf. Andere onderwerpen die in de strategie kunnen worden besproken, zijn bijvoorbeeld hoe het bedrijf winst uitkeert aan de aandeelhouders (dividendbeleid) en hoe het bedrijf in de toekomst zelfstandig en succesvol kan blijven.

hoge raad huur bedrijfspand corona

''Goed bestuur in een familiebedrijf betekent een goede vertegenwoordiging binnen drie domeinen: het bedrijf, de familie en het eigendom.''

Hulp nodig?

Als ervaren advocaat in ondernemingsrecht begrijp ik dat het navigeren door de complexiteiten van goed bestuur in een familiebedrijf een uitdaging kan zijn. Daarom sta ik klaar om u te helpen bij het opstellen van cruciale documenten zoals een familiestatuut en een familie-eigendomsstrategie.

Ik kan u ook helpen bij het nadenken over de inhoud van deze documenten, zodat ze echt passen bij uw unieke situatie en doelen. Bovendien kan ik u begeleiden bij het inrichten van de structuur van uw bedrijf, om ervoor te zorgen dat het efficiënt en effectief functioneert.

Mijn doel is om u te ondersteunen bij het creëren van een sterke basis voor uw familiebedrijf, zodat u zich kunt concentreren op wat echt belangrijk is: het laten groeien en bloeien van uw bedrijf. Neem vandaag nog contact met mij op om te ontdekken hoe ik u kan helpen bij het navigeren door de uitdagingen en kansen van het runnen van een familiebedrijf.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Erik van Loon

Binnen het ondernemingsrecht heeft Erik twee duidelijke specialisaties: het faillissementsrecht en het rechtspersonen- & vennootschapsrecht. Het zijn voornamelijk ondernemers die vertrouwen op deze specialistische kennis van Erik.

Meer artikelen van Erik van Loon
Erik van Loon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.