Interview – Achter de toga: wie is Yorick?

10 okt 2023 Omgevingsrecht Yorick Surewaard

Hij houdt van lezen, piano spelen, geschiedenis en kunst. En van reizen. In de krappe maand tussen zijn afstuderen en zijn start bij AK, bezocht hij per trein maar liefst 11 Europese landen. Sinds vorige week heeft hij ook zijn oude passie, het schermen weer opgepakt. Wie schuilt er achter de toga van Yorick Surewaard, advocaat vastgoed- en omgevingsrecht bij AK?

Ik wil meer weten over Yorick

Yorick, ik las ergens dat je altijd al advocaat wilde worden. Zo’n negen maanden geleden werd je als advocaat beëdigd. Is het wat je ervan verwachtte?

“Om te beginnen bevalt het ongelooflijk goed. De sfeer hier op kantoor is echt heel prettig. AK is natuurlijk best een groot kantoor, maar met de sfeer van een klein kantoor. En ja, ik wilde inderdaad al lange tijd de advocatuur in. Ik werd daarin, net als veel anderen, geïnspireerd door Amerikaanse films en misdaadseries. Dan zag ik die advocaten vlammen in de rechtszaal en dacht ik ‘dat wil ik ook’. Als kind had dat echt een hypnotiserend effect op mij. Nu ik een tijdje advocaat ben, vind ik het nog steeds een ongelooflijk mooi beroep. Nu wijkt de praktijk natuurlijk wel af van wat ik destijds op tv zag, al is de werkelijkheid soms net zo spannend als een serie.”

“De praktijk wijkt trouwens soms ook wel af van het beeld dat je tijdens je studie krijgt,” vervolgt Yorick enthousiast. “Tijdens je studie krijg je natuurlijk vooral theorie. Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat de praktijk soms informeler is dan dat je op de universiteit leert. Tijdens mijn studie leerde ik bijvoorbeeld dat je veel schriftelijk moet doen. Maar in de praktijk blijkt dat je met een aardig telefoontje ook al heel veel kunt bereiken.”

Wat drijft je in je werk?

“Ik vind het ongelooflijk mooi om mensen te helpen. Binnen het omgevingsrecht behandel ik veel handhavingszaken. Daarin worden onze klanten geconfronteerd met een sterke partij, een overheidsorgaan, waarvan ze een waarschuwing of zelfs een last onder dwangsom opgelegd krijgen. Dat heeft een ongelooflijke impact op mensen, vooral omdat de belangen vaak groot zijn. Het geeft dan veel voldoening om ze hun zorgen uit handen te nemen, het hoofd koel te houden en samen met de klant te zorgen dat de zaak wordt opgelost. Daarnaast zie ik het als een challenge om dossiers volledig uit te pluizen en zo ergens een gaatje voor die oplossing te vinden. Daar moet je veel bij nadenken en dat doe ik nu eenmaal heel erg graag.”

''Ik zie het als een challenge om dossiers volledig uit te pluizen en zo ergens een gaatje voor die oplossing te vinden.''

Yorick Surewaard

En wat doe je naast je werk?

“Ik lees graag, onder meer over kunst en geschiedenis. Daarnaast houd ik van piano spelen en reizen. Samen met mijn vriendin ga ik vaak naar Italië. Na mijn studie hebben we een mooie treinreis door Europa gemaakt, waarbij we in een kleine maand Duitsland, Tsjechië, Polen, Slowakije, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Italië, Monaco en Frankrijk aandeden. En toevallig pak ik vanavond mijn oude hobby weer op, ik ga namelijk weer schermen. Dat heb ik toen ik jong was veel gedaan en ik heb altijd spijt gehad dat ik daarmee ben gestopt. Het is een prachtig tactisch en strategisch spel, maar wel met respect voor de tegenpartij. In die zin is het misschien wel te vergelijken met de advocatuur.”

Yorick, ter afsluiting: dit interview heet ‘Achter de toga’. Heb jij een eigen toga?

“Nee, in het bestuursrecht heb je niet vaak een toga nodig. Bij de Raad van State hoef je bijvoorbeeld geen toga aan. Bij de rechtbank wel, maar dit komt in mijn geval nog niet vaak genoeg voor om daar zelf een toga voor aan te schaffen. Als ik daarheen moet neem ik dus altijd een van onze kantoortoga’s mee.” En dan, lachend: “Wel heb ik een verzameling ‘Hugo de Jonge-achtige’ schoenen die onder de toga uitsteken om het toch een persoonlijke touch te geven.”

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.