Interview – Achter de toga: Renata Königel & Erik van Loon

21 mrt 2024 Algemeen Renata Königel Erik van Loon

Zij houdt van hardrock uit de jaren ’70 en ’80, fantasy films en chocola. Hij houdt van hiphop en r&b en stapt graag vroeg in de ochtend, als iedereen nog in bed ligt, op zijn racefiets. Tijdens het interview kijkt hij af en toe op zijn telefoon. Niet alleen omdat de zaken roepen, maar vooral omdat hij ieder moment voor het eerst vader kan worden.

erik van loon

Aan het woord zijn Renata Königel (advocaat Omgevingsrecht) en Erik van Loon (advocaat Ondernemingsrecht en Faillissementsrecht). Beiden zijn begin dit jaar als salary partner toegetreden tot de maatschap van AK Advocaten. Tijd dus voor een dubbelinterview: wie schuilt er achter hun toga?

 

renata konigel

Gefeliciteerd met jullie benoeming! Toetreden tot de maatschap, was dat altijd al jullie ambitie?

Renata: “Als je in de advocatuur begint weet je dat er bij de meeste kantoren een maatschap is. Daar hoopte ik op een bepaald moment bij te horen. Hier bij AK is dat best snel gegaan, wat een mooie verrassing is.”

Voor Erik was het partnerschap, zoals hij zelf aangeeft, wel meer een brandende ambitie. Het was een stip op de horizon, die Erik al tijdens zijn sollicitatieprocedure bij AK zette. Erik: “Tijdens mijn tweede gesprek bij AK Advocaten lag er al een heel plan voor mij klaar.” Lachend: “En ook werk trouwens! Er werd na afloop van het gesprek gezegd ‘Ik weet niet wat je morgen te doen hebt, maar dan komt er een mooi nieuw faillissement binnen en als je wilt kun je mee.’ Dus toen ben ik de volgende dag begonnen en nooit meer gestopt met rennen.”

"Als je in de advocatuur begint weet je dat er bij de meeste kantoren een maatschap is. Daar hoopte ik op een bepaald moment bij te horen."

Renata Königel

Jullie zijn nu dik twee maanden onderweg, kunnen jullie al zeggen wat jullie toevoegen aan de maatschap?

“Dat vind ik moeilijk om te zeggen,” reageert Renata. “Ik denk dat we allebei nog een beetje zoekend zijn. Je hebt van tevoren een bepaald beeld van hoe het zal zijn en ik ben nu nog aan het ontdekken of dat beeld klopt. We hebben allebei een plan geschreven voor onze sectie. Daarin is onder andere opgenomen dat we verder willen groeien, verder willen ontwikkelen en onze klanten nog beter willen helpen.” Waarop Erik aanvult: “Wij zijn er ook allebei de persoon niet naar om in zo’n eerste maatschapsvergadering binnen te stappen en te zeggen ‘Zo, en nu gaan we het allemaal helemaal anders doen.”

Waar ze minder aan moeten wennen, is het leiding geven aan een sectie. Erik staat al een aantal jaar aan het hoofd van zijn team. Renata geeft leiding aan advocaat-stagiairs en leidt deze op. Ze neemt ook de praktijk over van Boudewijn Baan, die aan het afbouwen is. “Wat ik daar zo leuk aan vindt,” vervolgt Erik, “is de samenwerking met jongere mensen. Van die jonge honden, die graag een doorbraak forceren en maar blijven zoeken in de jurisprudentie. Samen dat stapje extra doen en elkaar verrassen met creatieve ideeën, dat vind ik heel erg tof.” Renata kan dat beamen: “Het opleiden en begeleiden van mensen is echt heel leuk. Daarnaast vind ik het leuk dat we nu ook mogen meedenken over zaken die voor het hele kantoor belangrijk zijn. Ook al is het nu nog drukker dan voorheen. Want de zaken gaan gewoon door en onze klanten blijven bellen. Voor hen is er niets veranderd.”

Hebben jullie naast al dit werk nog wel tijd over om te ontspannen?

Renata: “Ik bouw bewust een aantal keer per jaar korte vakanties in. Dan kan ik even ontspannen en kom ik weer opgeladen terug. Mijn man en ik zijn best reislustig, het liefst gaan we naar Azië. En als ik thuis ben, ben ik graag buiten bezig met onze dieren. We hebben een grote tuin met kippen en schapen, daar probeer ik bewust tijd voor in te plannen. Vorig jaar heb ik voor het eerst een lammetje ter wereld geholpen, dat vond ik echt heel bijzonder en mooi.”

renata konigel

Erik: “En ik word zeer binnenkort vader, mijn vriendin is over ruim een week uitgerekend. Dus ik schat zo in dat ik de komende tijd wat minder vrije tijd heb, maar wel meer afleiding. Misschien moet ik dit weekend nog snel even naar de bioscoop, ik wil Dune Part Two nog graag zien.”

 

erik

Over de blogger
Renata Konigel

Renata heeft jarenlang als jurist bij verschillende Brabantse gemeenten gewerkt. Hierdoor heeft zij veel kennis van de gemeentelijke organisatie en regels. In 2013 heeft Renata de overstap naar de advocatuur gemaakt.

Meer artikelen van Renata Konigel
Renata Königel-de Pijper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.