Van vertrouwen naar verraden: over sextortion en de grootste online misbruikzaak van Nederland

20 mrt 2024 Letselschaderecht Ine Dilven Jytte Faber

172 slachtoffers, 30 aangiftes, 5 of 6 zittingsdagen en ontelbaar veel emoties. Normaal gesproken duurt de behandeling van een grote strafzaak 1 dag. In deze zaak heeft de rechtbank meerdere dagen ingepland. Dit zegt iets over de impact en omvang van de zaak. De strafzaak tegen verdachte Gianni de W. speelde de afgelopen weken bij de rechtbank in Breda. Wij, Ine Dilven en Jytte Faber, stonden een aantal slachtoffers bij in de – tot op heden – grootste online misbruik-zaak van Nederland.

In dit blog staan we stil bij het probleem van sextortion, het doen van aangifte en bijstand van een slachtofferadvocaat. Ook blijkt uit het spreekrecht van één van onze cliënten hoe groot de gevolgen van sextortion voor een slachtoffer zijn.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Ik gaf je een stukje, een stukje van mij

Sextortion is een groot probleem. Het lijkt in de huidige tijd met veelvuldig gebruik van social media steeds meer voor te komen. Het is een “nieuwe” vorm van seksueel misbruik, die grote impact heeft.

Met sextortion wordt gedoeld op het online afpersen van slachtoffers om naaktbeelden te maken en te sturen. Soms wordt er gedreigd met geweld, soms wordt er geld geboden en soms worden al uitgelekte foto’s gebruikt om meer foto’s te verkrijgen. De manieren waarop de slachtoffers worden afgeperst variëren. Soms wordt het door onbekenden gedaan en andere keren juist door bekenden, zoals een goede vriend of (ex-)partner. Het gebeurt allemaal online en is dus grensoverschrijdend en het gaat dag en nacht door.

In de maatschappij rekenen slachtoffers nog steeds op veel onbegrip. Waarom laat je je overhalen om dit te doen? Er is inmiddels best wat over bekend, dus waarom trap je erin? Waarom vertrouwde je die persoon op social media?

Vragen die door buitenstaanders makkelijk gesteld worden. Vaak ligt het zoveel genuanceerder! Een dader is geraffineerd. Er wordt vertrouwen gewekt. De reacties en het onbegrip van omstanders draagt bij aan de schaamte die slachtoffers (onterecht) voelen wanneer zij het slachtoffer zijn geworden van sextortion. Het is dan ook goed dat er steeds meer (media-)aandacht voor wordt gevraagd en wordt gegeven.

Zo schreef zangeres Meau recent het nummer ‘Stukje van mij’ met de alleszeggende tekst (en vergeet de videoclip ook niet te kijken!):

Ik gaf je een stukje, een stukje van mij. Je zou het bewaren, maar maakte het kwijt. Je hebt het gebroken, dat stukje van mij. Je kon het niet laten, heb je eigenlijk spijt?’

Dat dit nummer van Meau zo alleszeggend is hebben we tijdens de strafzaak tegen Gianne de W. van heel dichtbij meegemaakt. De diverse verhalen van de slachtoffers hadden allemaal een gemene deler; “ze zijn letterlijk een stukje van zichzelf kwijtgeraakt”.

sextortion online misbruik

‘Ik gaf je een stukje, een stukje van mij. Je zou het bewaren, maar maakte het kwijt. Je hebt het gebroken, dat stukje van mij. Je kon het niet laten, heb je eigenlijk spijt?’

Zangeres Meau

Spreekrechtverklaring

Als slachtoffer heb je (in de meeste gevallen) recht om je spreekrecht uit te oefenen in de strafzaak. Je mag dan vertellen wat de impact van het misdrijf is. Zo ben je voor de rechters, de Officieren en de verdachte niet alleen maar de aangever, maar ben je een persoon met een gezicht en een eigen verhaal.

Eén van onze cliënten heeft ter zitting een indrukwekkende spreekrechtverklaring voorgelezen. Een deel van haar verklaring zegt veel over de impact van sextortion op jonge meiden:

Je hebt m’n vertrouwen en onschuld afgepakt. Je hebt ervoor gezorgd dat ik bijna niemand meer vertrouw, deze mensen zijn eigenlijk maar op twee handen te tellen. Je hebt niet alleen m’n vertrouwen in mensen kapot gemaakt, maar ook mijn identiteit. Je hebt ervoor gezorgd dat ik altijd aan mezelf twijfel, je hebt ervoor gezorgd dat ik twijfel aan m’n eigen geestelijke gezondheid. Ik heb al jaren geen doel meer voor ogen, ik ga al jaren een strijd aan met mijn eigen lichaam, omdat ik mijn eigen lichaam verschrikkelijk vind en me ervoor schaam. Ik voel me vies en aangerand en ik ben totaal niet meer de vrolijke blije ik die ik was.”

Uit alle slachtofferverklaringen in de strafzaak tegen Gianni de W. bleek één gemene deler: de meisjes zijn niet meer de personen die ze voor het misdrijf waren. De gevolgen -ook naar de toekomst toe- zijn enorm.

Aangifte en de strafzaak

Slachtoffers van sextortion wachten helaas (vaak) lang met het doen van aangifte. Door de schaamte die het strafbare feit met zich meebrengt, durven veel slachtoffers niemand in vertrouwen te nemen over wat hen is overkomen. De schuld ligt echter te allen tijde bij de dader.

Slachtoffers kunnen aangifte doen van sextortion bij de zedenrecherche. Dit zijn speciale rechercheurs, gericht op het opsporen en onderzoeken van zedenmisdrijven. In dit soort zaken vindt eerst een informatief gesprek plaats bij de zedenrecherche, waarin uitleg wordt gegeven over het hele traject. Daarna kan op verzoek van het slachtoffer de aangifte volgen.

Na de aangifte gaat de zedenrecherche de zaak onderzoeken. Wanneer ze een verdachte kunnen koppelen aan het strafbare feit, zal deze door het Openbaar Ministerie vervolgd worden. Dit betekent dat de verdachte voor de strafrechter moet verschijnen. Als slachtoffer mag je in de strafzaak gebruik maken van het spreekrecht en kan je schadevergoeding van de verdachte vorderen.

Bijstand van een slachtofferadvocaat

In sextortion-zaken kan een slachtofferadvocaat veelal kosteloos juridische bijstand bieden. Een slachtofferadvocaat gaat mee naar de zitting, helpt je bij het opstellen van het spreekrecht en berekent de schade die op de verdachte verhaald kan worden. Strafzaken kunnen complex zijn qua inhoud maar met name ook op emotioneel vlak. Een slachtofferadvocaat helpt je door het hele traject heen.

Vragen?

Ben je zelf slachtoffer geworden van sextortion of een ander gewelds- of zedenmisdrijf? Wil je aangifte doen of heb je vragen over bijstand in de strafzaak? Neem gemakkelijk contact op met één van onze ervaren  slachtofferadvocaten.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Ine Dilven

Ine werkt sinds 2002 bij AK advocaten. Ze begon op de sectie ondernemingsrecht, waar ze veel heeft geprocedeerd en onderhandelingservaring heeft opgedaan. Ook hield Ine zich toen al bezig met het aansprakelijkheidsrecht en het strafrecht.

Meer artikelen van Ine Dilven
Ine Dilven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.