Hoe om te gaan bij samenlevers met mogelijk misbruik van een bankrekening?

28 jun 2022 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Rien ne va plus; het geld is niet meer van u!

Steeds meer stellen kiezen ervoor om niet te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Zij gaan gewoon samenwonen, met óf zonder samenlevingscontract. Als reden wordt vaak gegeven dat men geen gedoe wil als ze onverhoopt toch uit elkaar gaan. Wat van mij is, is van mij en wat van jou is van jou. Wel zo makkelijk toch?

Helaas is men zich er vaak niet bewust van dat er voor samenwoners weinig in de wet geregeld is, en dat er toch echt wel problemen kunnen ontstaan als je uit elkaar gaat. Want hoe moet je omgaan met geld dat je geïnvesteerd hebt in vermogen van de ander? Welke verjaringstermijnen gelden er? En wat als de ander jouw bankrekening gebruikt, of beter gezegd misbruikt? Kun je dan jouw geld terugkrijgen?

Ik wil meer weten over familierecht

Voorbeeld uit de praktijk

Over die laatste vraag ging een recente zaak bij de rechtbank Rotterdam. Dennis en Linde zijn in 2001 gaan samenwonen en hebben in 2016 een samenlevingscontract gesloten. Een gemeenschappelijke bankrekening hebben zij niet. In 2020 verbreken zij hun relatie.

Dennis vordert een schadevergoeding van € 170.000 van Linde wegens het zonder zijn toestemming overmaken van bedragen van zijn bankrekening naar goksites. Linde is van mening dat Dennis beter op zijn rekening had moeten passen en dat hij zelf ook gokte (althans: wel eens achter haar stond als zij bingo speelde).

rechtsbijstandverzekering

"Helaas is men zich er vaak niet bewust van dat er voor samenwoners weinig in de wet geregeld is."

Het oordeel

Voor de rechtbank staat vast dat Dennis zijn bankzaken steeds volledig aan Linde overliet en dat hij niet aan internetbankieren deed. Indien Linde de rekening van Dennis gebruikte buiten de algemene volmacht om te zorgen voor de huishouding (die Dennis haar stilzwijgend had verleend), handelde Linde onrechtmatig. In dat geval is zij verplicht de schade die Dennis daardoor heeft geleden te vergoeden. Geld overmaken naar goksites valt vanzelfsprekend buiten de volmacht om te zorgen voor de huishouding.

Dat Linde degene was die van de rekening van Dennis bedragen gebruikte om te gokken, heeft zij niet betwist. Zij voert aan dan Dennis zelf ook gokte (hetgeen Dennis uitdrukkelijk heeft weersproken), maar betwist niet dat Dennis de financiën geheel aan haar overliet. Het lag dan ook op haar weg om uit te leggen wie de door Dennis overgelegde 900 overschrijvingen aan goksites gedaan zou hebben.

Linde betoogt weliswaar dat haar eigen bankrekening en die van Dennis voor haar ‘een pot nat waren’, maar de winsten van het gokken liet zij wel altijd alleen overmaken naar haar privérekening.

Linde kan Dennis niet tegenwerpen dat hij beter had moeten opletten. Zij heeft namelijk zelf onrechtmatig gehandeld en dan is het niet juist om Dennis te verwijten dat hij haar ten onrechte heeft vertrouwd. Dennis hoefde niet te rekenen op deze schaal van misbruik van de volmacht. Als Linde openheid van zaken had gegeven, ook over het zelf incasseren van gokwinsten, en Dennis had het goedgekeurd (of er niets van gezegd), had Linde erop mogen vertrouwen dat Dennis het goed vond. Daarvan was echter geen sprake. De rechter wijst de schadevergoeding toe. Een dure les voor Linde.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen? Neem dan nu contact op met onze specialisten van de sectie Familierecht. Wij staan voor je klaar en helpen je graag!

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.