Alcohol en zinloos geweld: de keerzijde van carnaval

08 feb 2024 Letselschaderecht Ine Dilven

Als slachtofferadvocaat verleen ik alleen maar bijstand aan slachtoffers en/of nabestaanden van ernstige gewelds- en zedenzaken. Vaak krijg ik van vrienden, familie en kennissen de vraag of me dingen opvallen in mijn praktijk. Zijn er zaken die vaker voorkomen of niet? Welke zaken behandel je graag? Wat vind je moeilijk? Kun je het loslaten?

Het antwoord dat ik op dat moment geef, ligt vaak aan de vraag met welke zaken ik op dat moment bezig ben geweest. Ik vertel je er graag meer over in dit blog.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Zinloos geweld

Weet je waar ik me op dit moment zorgen om maak? Het antwoord is op dit moment de vele zaken van zinloos geweld (juridisch vertaald als openlijk geweld in vereniging ofmishandeling met ernstig letsel). Na de 11de van de 11de (en een echte Brabander weet dat dat de voorloper is van het echte carnavalsfeest dat komende week losbarst) zie ik in mijn werk een toename van zaken, waarbij mijn cliënten het slachtoffer zijn geworden van zinloos geweld.

Letselschade door geweld tijdens carnaval

Ik had afgelopen maand een zitting bij de politierechter tegen twee verdachten die mijn cliënt op de 11de van de 11de, samen met een paar van hun vriendjes, flink in elkaar hadden geschopt en geslagen. De politierechter vroeg wat de aanleiding was van de mishandeling en openlijke geweldpleging. Het antwoord was dat mijn cliënt de jongeren – kennelijk met niet al te aardige bewoordingen – had aangesproken op het vernielen van verschillende fietsen in de fietsenstalling. Resultaat: een gebroken neus, een gescheurd oor en tinnitus. Waarom waren ze zo boos geworden? Je raadt het al: alcohol…

Deze week had ik wederom een zitting. Mijn cliënt was – net als in de andere zaak – ook de 11de van de 11de gaan vieren. Na een leuke avond loopt hij samen met een vriend de stad uit om naar huis te gaan. Een groep twintigers heeft het kennelijk gemunt op mijn cliënt en vliegen zonder enige aanleiding mijn cliënt aan. Hij wil weglopen, maar tegen zes man is hij niet opgewassen. Hij wordt flink geslagen en geschopt, ook nog als hij al op de grond ligt. Resultaat: een gebroken neus die operatief rechtgezet moet worden, blijvende littekens, reuk kwijt (voorgoed) en Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Ook hier vroeg de rechter aan de verdachte wat de aanleiding was; wat had client misdaan? Niets. De verdachte wist het allemaal niet meer. Alcohol…

''Een derde van de mensen die weleens uitgaat, werd in de afgelopen 5 jaar slachtoffer van uitgaansgeweld.''

Voeging van de benadeelde partij na zinloos geweld

De openlijke geweldpleging is in een aantal seconden/minuten gebeurd, maar de gevolgen zijn vaak enorm! Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de verdachte. Vaak is er veel schade. Het slachtoffer heeft medische behandelingen nodig, kan zijn/haar werk niet verrichten, heeft beschadigde spullen (sieraden, kleding, telefoon) en heeft recht op smartengeld. Deze schade kan ik namens het slachtoffer vorderen in de strafzaak. In het strafproces wordt dit ook wel ‘een voeging van de benadeelde partij’ genoemd.

Je kunt al snel denken aan bedragen rond de € 10.000,00. De verdachte krijgt daarnaast bij een veroordeling ook best forse straffen. Naast een taakstraf wordt er vaak ook een (voorwaardelijke) gevangenisstraf gevorderd, inclusief een proeftijd. Reden is dat openlijk geweld gewoon steeds vaker voorkomt en dat rechters snel en hard willen afstraffen om te onderstrepen dat dit gedrag niet wordt getolereerd.

Steeds vaker zinloos geweld door alcohol gebruik

Als advocaat merk ik dat er meer van dit soort zaken op mijn bureau komen. Deze week kreeg ik bijvoorbeeld ook weer zinloos geweld binnen naar aanleiding van een uit de hand gelopen verkeersruzie. Klopt dit dan ook, vraag ik mezelf af; zijn er meer gevallen van zinloos geweld?

Onderzoek duidt erop dat er inderdaad veel gevallen zijn van zinloos geweld in de uitgaanswereld. Een derde van de mensen die weleens uitgaat (34%) werd in de afgelopen 5 jaar slachtoffer van uitgaansgeweld. Dat is echt veel! En eigenlijk is het veelal het gevolg van alcohol- of middelengebruik.

Fijne carnaval!

Als rasechte Brabo ben ik deze carnaval zeker weer in diverse kroegen en polonaises te vinden. Ook met een biertje. Ik hoop dat ik na carnaval niet wordt overladen met nieuwe zaken.

Heb je onverhoopt toch te maken gehad met zinloos geweld of heb je een andere vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met mij of mijn collega’s van de sectie letselschaderecht.

Alaaf!

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Ine Dilven

Ine werkt sinds 2002 bij AK advocaten. Ze begon op de sectie ondernemingsrecht, waar ze veel heeft geprocedeerd en onderhandelingservaring heeft opgedaan. Ook hield Ine zich toen al bezig met het aansprakelijkheidsrecht en het strafrecht.

Meer artikelen van Ine Dilven
Ine Dilven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.