Geen straf voor verkrachting van een minderjarige, hoe kan dat?

01 aug 2023 Letselschaderecht Jytte Faber

Op dinsdag 18 juli 2023 waren Berkan Akdikan en ik aanwezig in de rechtbank in Breda. Onze cliënten, die nu dertigers zijn, stonden hier voor het eerst oog in oog met de man die hen op zevenjarige leeftijd in 1999 seksueel had misbruikt. Vierentwintig lange jaren gingen voorbij voordat de verdachte eindelijk voor de rechter moest verschijnen. Op 1 augustus 2023 is hij door de rechtbank veroordeeld voor het verkrachten van één van de mannen. De straf? Niets.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Seksueel misbruik zonder straf

Normaal gesproken wordt seksueel misbruik van minderjarigen bestraft met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De duur van deze straf varieert, waarbij factoren zoals de leeftijd van het slachtoffer en de frequentie van het misbruik in overweging worden genomen.

In deze zaak is helemaal geen straf opgelegd. Dat heeft te maken met artikel 63 van het Wetboek van Strafrecht.

Artikel 63 Wetboek van Strafrecht (Sr)

Artikel 63 van het Wetboek van Strafrecht is een bijzondere bepaling. Idealiter wordt iemand die verdacht wordt van meerdere strafbare feiten, slechts één keer vervolgd. Alle verdenkingen komen dan tijdens één zitting aan bod. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Soms zijn nog niet alle gepleegde strafbare feiten bekend. Deze onbekende feiten kunnen dan uiteraard niet worden meegenomen tijdens de zitting.

Na een zitting kan het voorkomen dat er aan het licht komt dat de verdachte vóór die zitting nog meer strafbare feiten heeft gepleegd. In dat geval is artikel 63 Sr van toepassing. Dit artikel bepaalt dat de rechter niet zomaar een (extra) straf kan opleggen aan de verdachte. De rechter moet doen alsof hij ten tijde van de zitting op de hoogte was van de eerdere strafbare feiten. Als de rechter op die zitting ook het eerdere strafbare feit zou hebben beoordeeld, moet hij nagaan of hij een hogere straf zou hebben opgelegd. Als het antwoord ‘ja’ is, kan de rechter later nog een straf opleggen voor het eerdere strafbare feit. Als het antwoord ‘nee’ is, kan de rechter dat in beginsel niet doen.

''Normaal gesproken wordt seksueel misbruik van minderjarigen bestraft met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.''

Veroordeeld tot tbs met dwangverpleging in 2002

In deze zaak werd de verdachte in 2023 berecht voor een misdrijf dat hij in 1999 had gepleegd. Dit was niet zijn eerste confrontatie met het rechtssysteem. In 2002 werd hij veroordeeld tot terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging wegens het plegen van zedendelicten. Omdat het feit waarvoor hij in 2023 terechtstond eerder was gepleegd dan zijn veroordeling in 2002, was artikel 63 Sr van toepassing.

De rechtbank moest in deze zaak dus beoordelen of er in 2002 een hogere straf was opgelegd wanneer deze feiten uit 1999 bekend waren. De officier van justitie was van mening dat er nog ruimte was voor het opleggen van een straf. Dit zou wel een voorwaardelijke straf zijn, met een lange proeftijd van vijf jaar. De enige verandering die een dergelijke straf met zich mee zou brengen, lag in het vrijwillige karakter van de huidige zorg die de verdachte ontvangt. Deze zorg zou dan de komende vijf jaar verplicht worden opgelegd.

Rechterlijk pardon

De rechtbank ging niet mee in het betoog van de officier van justitie. De verdachte is na de tbs niet meer verdacht geweest van een strafbaar feit. Hij verblijft nu op vrijwillige basis in een zorginstelling en krijgt hier voldoende begeleiding. Daarnaast krijgt de verdachte al lange tijd libidoremmende middelen. De rechtbank maakt daarom gebruik van het ‘rechterlijk pardon’ uit artikel 9a van het Wetboek van Strafrecht. Het strafbare feit wordt wél bewezen verklaard, maar een straf of maatregel volgt niet.

Hoger beroep

De officier van justitie is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Het vonnis is dus nog niet onherroepelijk (definitief).

Hulp nodig?

Ben je zelf slachtoffer geworden van een zedenmisdrijf en wil je jouw schade verhalen? Of heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie Letselschaderecht. Wij helpen graag!

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Jytte Faber

Jytte werkt sinds september 2022 bij AK Advocaten op de sectie letselschade. Vanaf juli 2023 is zij als advocaat aan het werk op deze sectie.

Meer artikelen van Jytte Faber

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.