Een ongeval op vakantie? Mogelijk is de reisorganisator aansprakelijk!

10 jul 2023 Letselschaderecht Linda Brokken AK Advocaten

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Veel mensen vertrekken naar het buitenland om de vakantie door te brengen. Een cruise kan een leuke manier zijn om verschillende landen te ontdekken. Maar wat gebeurt er als je letselschade oploopt tijdens zo’n welverdiende cruise?

Een passagier van een cruiseschip stelde de cruisemaatschappij aansprakelijk voor zijn val van de trap. Hij was gestruikeld over een losliggend profiel. Wie is hiervoor aansprakelijk?

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Wie is aansprakelijk?

Volgens de wet is de reisorganisator verantwoordelijk voor de uitvoering van de (verschillende) reisdiensten. Had de cruisemaatschappij in dit geval voldaan aan dat wat de passagier mocht verwachten?

De passagier had de toedracht van de val erg gedetailleerd en concreet omschreven. Hij had daarbij ook tijdstippen vermeld. Verder had hij een ongevallenformulier ingevuld. Op het moment dat hij met zijn partner (nog geen uur later) naar de plek van het ongeval ging, was het profiel al gerepareerd. Er zijn toen foto’s gemaakt. Vanuit de cruisemaatschappij was aan de passagier medegedeeld dat na een interne controle bleek dat het profiel los lag en dat deze direct na de val door een monteur was gerepareerd.

De cruisemaatschappij stelde zich in deze procedure echter op het standpunt dat het losliggende profiel niet de oorzaak van de val van de passagier was. De cruisemaatschappij voerde aan dat de passagier mogelijk was gevallen doordat hij te veel alcohol op had en de trapleuning niet had vastgehouden. Bovendien was er volgens de cruisemaatschappij geen bewijs van het feit dat het profiel los lag en was dit intern ook niet bekend.

Vakantieaanvraag weigeren werkgever

''Volgens de wet is de reisorganisator verantwoordelijk voor de uitvoering van de (verschillende) reisdiensten.''

Uitspraak van de rechter

De rechter beslist dat de passagier mocht verwachten dat hij op een veilige manier de trap op een varend cruiseschip kon afdalen. De rechtbank achtte de (alternatieve) opties, zoals deze geschetst werden door de cruisemaatschappij, onvoldoende onderbouwd.

Ook heeft de cruisemaatschappij onvoldoende gedaan om de gevaarlijke situatie (het losliggende profiel) voorafgaand aan het ongeval op te lossen.

Vragen?

Heb jij een ongeval op vakantie meegemaakt en heb jij hier vragen over? Dan kun jij uiteraard contact opnemen met mij of met één van mijn collega’s van de sectie Letselschaderecht.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.