Van tuinbouw naar treinen: een succesvolle re-integratie

18 jan 2024 Letselschaderecht Naomi Vermue

Succesverhalen in letselschadezaken? Ja, gelukkig bestaan ze! Na een ongeval komt een slachtoffer in een vervelende periode terecht. Het letsel geeft nare klachten. De onzekerheid over de toekomst is groot. Zeker als een slachtoffer zijn ‘normale’ werk niet meer kan uitvoeren. Denk aan een kapper of chirurg met ernstig handletsel. Het overkwam een van mijn cliënten.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Verhaal uit de praktijk

Het slachtoffer werkte al jaren in de tuinbouw. Door een ongeval liep het slachtoffer ernstig letsel op. Beetje bij beetje knapte hij op, maar een volledig herstel zat er niet in. Het werk in de tuinbouw was fysiek zwaar werk. Te zwaar door het blijvende letsel. Al snel kwam de vraag: wat nu? In overleg met de aansprakelijke verzekeraar is een arbeidsdeskundige ingeschakeld.

Wat doet een arbeidsdeskundige?

Een arbeidsdeskundige is gespecialiseerd in re-integratie bij letselschade. Eerst onderzoekt een arbeidsdeskundige de belastbaarheid van het slachtoffer. Daarna bekijkt de arbeidsdeskundige of het eigen werk nog geschikt is. Het aanpassen van de eigen werkplek is soms al voldoende. Zo niet, dan helpt de arbeidsdeskundige bij het vinden van ander passend werk.

Het ‘nieuwe’ werk moet natuurlijk wel aansluiten bij de interesses, ervaring en opleiding(en) van het slachtoffer. Om tot een goede match te komen, kan een arbeidsdeskundige verschillende middelen inzetten. Denk aan een beroepskeuzetest en een snuffelstage. Soms is er scholing en/of zijn er trainingen nodig om de benodigde diploma’s en certificaten te behalen. Dat vraagt ook inzet van het slachtoffer zelf.

zwart werken schadevergoeding

''Na een ongeval komt een slachtoffer in een vervelende periode terecht waarbij de onzekerheid over de toekomst groot is.''

Succesvolle re-integratie

De arbeidsdeskundige ging samen met het slachtoffer op zoek naar passend werk buiten de tuinbouw. Een functie als conducteur bij de NS kwam ter sprake. Het bleek dé match. Eerst moest het slachtoffer aan de studie en verschillende examens halen. Dat is gelukt. Het slachtoffer is nu werkzaam als volwaardig conducteur. Het werk bevalt erg goed én het betaalt zelfs beter. Kortom: een succesvolle re-integratie!

Hulp nodig?

Ben je het slachtoffer geworden van een ongeval en ben je daarbij (blijvend) arbeidsongeschikt geraakt? Neem gerust contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie letselschade. Wij bekijken graag samen met jou de mogelijkheden om een oplossing te vinden.

Ik heb een vraag

Over de blogger
Naomi Vermue

Naomi werkt vanaf maart 2019 bij de sectie Letselschade van AK Advocaten, sinds februari 2020 als advocaat. Voordat zij bij ons kantoor kwam werkte Naomi een aantal jaar bij een rechtsbijstandverzekeraar.

Meer artikelen van Naomi Vermue

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.